L'equip de govern de CiU a l'Ajuntament de Girona ha presentat una proposta d'ordenances fiscals on no es preveu increments en les taxes ni els els impostos per a l'any 2019. La formació espera que l'aposta convenci algun grup de l'oposició i confia que no es faci electoralisme, tenint en compte que al maig vinent hi ha els comicis locals.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va explicar ahir a la nit en una entrevista a Televisió de Girona, que en els últims vuit anys de govern, les ordenances fiscals s'han congelat set vegades i només un cop, les que corresponen a aquest any 2018, van tenir un augment del 2,4% que s'ha aplicat a tots els impostos i taxes corresponent a l'IPC.

La representat municipal no entendria que les formacions polítiques no avalenssin la seva proposta d'ordenances tenint en compte que no hi ha increments en taxes ni impostos i que inclouen algunes noves bonificacions. «Apel·lo a la responsabilitat dels grups municipals perquè són mesures que beneficien les butxaques dels ciutadans», va dir Planas a la televisió.

La regidora va recordar que pel consistori no augmentar els impostos ni les taxes suposa un esforç perquè vol dir que no hi ha nous ingressos però sí que augmenten les despeses per mantenir el dia a dia de la ciutat. A més, va explicar que el consistori també inclourà com a despesa extra l'augment del sou als funcionaris del 2,75%. Cal tenir en compte que l'Ajuntament té més de mil treballadors a la plantilla comptant el cos de la policia municipals i les diferents brigades municipals.

La taxa d'escombraries

Pel que fa a les noves bonificacions, va detallar que els veïns que estan fent la recollida selectiva per mitjà del porta a porta tindran una reducció del 15% en la taxa d'escombraries. Per exemple, a Camdorà. A la Vall de Sant Daniel, serà del 30% perquè la mesura de reciclatge ja fa dos anys que està vingent. Pel que fa a aquesta taxa va explicar que hi ha el compromís d'aplicar un descens quan la incineradora torni a estar en funcionament. L'any passat, l'augment de la taxa va ser del 7% (perquè els residus s'han de portar a tractar a Vacarisses) que se sumava al 2,4% que s'aplicava a tots els impostos i taxes corresponent a l'IPC.

Altres mesures que va detallar la regidora d'Hisenda són l'excempció de la taxa d'enterraments a aquelles famílies que es constati, amb un informe de Serveis Socials, que té problemes econòmics per fer-hi front.

Pel que fa al sistema de pagament, va explicar que es modifica la quantitat per demanar ajornaments o fraccionaments, passant dels 300 als 100 euros. O la necessitat de mostrar una garantia de pagament que fins ara era de 6.000 euros i ara serà de 12.000 euros.

Mercat del Lleó i MercaGirona

Sí que tindran increments els paradistes del mercat del Lleó per fer front a les despeses de serveis de l'equipament i els de MercaGirona, on s'ha detectat un increment important de generació de residus. Pel que fa a l'eliminació de la taxa banderoles que va denunciar la CUP, va admetre la supressió però va exposar que es fa perquè s'està treballant en un reglament per regular-ho.