Incivisme, inseguretat, ocupació problemàtica de vivendes, brutícia als carrers i falta de projecte. Aquests són alguns dels principals problemes que els partits de l'oposició de Salt van posar ahir sobre la taula durant el ple extraordinari sobre l'estat de la vila. Una oposició que va atacar durament l'equip de Govern (ERC-IpS-CUP) i que va considerar que aquest mandat han estat quatre anys pràcticament perduts.

Un dels handicaps de Salt és que en els darrers anys s'ha vist immers en un pla de sanejament que ha impedit fer grans inversions, però l'alcalde, Jordi Viñas (ERC), va destacar que han reduït a la meitat l'endeutament. També va destacar que el Govern ha fet tot el que estava a les seves mans per deixar a punt el desenvolupament del sector sud -on podria anar un Ikea i el futur Trueta-, per tal de convertir la zona en un motor econòmic i clúster sociosanitari. De la mateixa manera, va defensar la zona verda per garantir l'aparcament dels veïns, i va defensar la seva «clara aposta» per la promoció econòmica. Viñas va admetre, això sí, que cal lluitar contra l'incivisme, i per fer-ho va apostar per més control policial, una millor aplicació de l'ordenança de civisme i més educació. També va reconèixer que l'habitatge els preocupa i que calen més diners per invertir en habitatge social i més solucions per a les ocupacions conflictives.

L'oposició, tanmateix, no va compartir aquesta visió optimista, ja que va lamentar la falta de direcció i projecte del Govern local. «Fer fora la llista més votada no va servir per fer un govern d'esquerres que canviés les coses, sinó que va ser un fes-te enllà, que m'hi poso jo. Esperàvem més canvis socials, però ha estat un bluf», va dir Torramadé, que va afirmar que la única cosa en què ha «excel·lit» el Govern és en augmentar les sancions amb els radars i la recaptació a través de les zones verdes. També va qualificar de «deplorable» l'estat actual del municipi, amb un espai públic «més propi d'un poble fantasma que de la sisena ciutat de la demarcació».

Des del PSC, Iolanda Pineda va lamentar haver donat suport al Govern en alguns casos, ja que els compromisos no s'han complert. «S'ha perdut el temps, i les expectatives i problemes de fa quatre anys es mantenen igual per culpa de la seva desídia», va afirmar. Pineda es va mostrar preocupada perquè Ikea encara no ha confirmat la seva implantació a Salt, i va acusar el Govern de «seure i esperar». També va assenyalar que continuen els problemes d'atur i pobresa, i que el problema dels desnonaments s'ha vist reemplaçat pel de les ocupacions conflictives.

Sergi Fabri (PxCat) va ser rotund: «Tenim un desgovern d'esquerres que ens ha deixat el municipi desgovernat i ocupat», va lamentar, tot posant èmfasi en els residus voluminosos que s'acumulen als carrers. També va lamentar que les ocupacions «posin en perill els veïns sense que ningú hi faci res» i va considerar que la seguretat «no és una prioritat per a l'equip de Govern».

El regidor de Cs, Atilano González, va destacar la manca de neteja i l'estat de les instal·lacions esportives, que veu «d'una deixadesa intolerant». També va lamentar la inseguretat i el fet que l'equip de Govern «no sàpiga fer complir les ordenances».

Des de Canviem Salt, Wilder Palacio va apuntar que ha estat un mandat «decebedor», per la falta de projecte i previsió. «El municipi està frenat», va afirmar, considerant que «s'atenen les urgències del moment però no s'entra en les causes de fons». Palacio va lamentar «la mala imatge de Salt» en qüestions com neteja o mobilitat, i va reclamar un Pla Local d'Habitatge.

Finalment, els tres regidors no adscrits militants del PDeCAT també van posar l'èmfasi en les ocupacions i la neteja. «Tothom qui es troba en una situació marginal ve a Salt, i qui troba feina marxa del poble», va advertir Fanny Carabellido, que va acusar el Govern d'«apagar focs» sense tenir cap pla a darrere. Josep Valentí, per la seva banda, va assegurar que cada cop hi ha més brutícia, deixadesa i incivisme, i que el Govern «no l'ha volgut combatre».