La nova col·lecció de joies de la Fundació Ramon Noguera ha recreat diferents símbols i racons de la ciutat de Girona, com per exemple Temps de Flors, el Call Jueu o la sardana Girona m'enamora. Aquest any es manté la col·laboració amb la joiera Mariona Quera, que ha elaborat una peça de plata en homenatge al carrer de l'Argenteria. A més, la fundació també ha inclòs en aquest projecte el Girona FC i li ha dedicat tota una línia de joies, titulada Orgull gironí (el lema que llueix l'equip des de la temporada passada). De fet, la directora gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, ha assegurat que l'element estrella de tota la col·lecció serà un braçalet de boles amb els colors de l'equip de futbol i vol que «tothom el pugui lluir i al carrer es vegi el vermell i blanc».

La Fundació Ramon Noguera ha utilitzat diferents elements i racons de la ciutat per inspirar-se en la nova col·lecció. S'han creat set línies diferents que inclouen 35 peces entre anells, braçalets, arracades, penjolls i collarets. La directora gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, ha recordat que «totes les peces de la col·lecció estan fetes artesanalment pels nostres usuaris», que són persones amb discapacitat intel·lectual.

Una de les línies està inspirada en el pont de les Peixateries Velles, en què recreen l'estructura de ferro amb tires de tela vermella. Una altra, amb tonalitats més grisenques i emulant la porositat de les roques, intenta recrear el Call Jueu. També hi ha joies que evoquen els quatre rius que creuen la capital gironina (l'Onyar, el Ter, el Galligants i el Güell), amb la presència del blau i els materials metàl·lics per representar la frescor de l'aigua.

Temps de Flors també té una línia pròpia en què els colors vius recorden els elements florals. I la sardana Girona m'enamora ha portat la inspiració per crear la línia més clàssica de la col·lecció, amb un predomini del negre i el blanc, i en algunes peces hi ha fragments de la partitura de la sardana.

Orgull gironí

De tota manera, la línia que ha centrat més mirades és la d'Orgull gironí, dedicada al Girona FC. De fet, el títol de la línia surt del lema que el club llueix a la samarreta des de la temporada passada. En aquesta línia hi predominen el blanc i el vermell, els colors de l'equip de futbol. S'ha creat una polsera de boles amb els colors del Girona que, tal com ha remarcat Perich, «volem que sigui una peça molt popular». Per això aquesta polsera tindrà un preu més assequible (tan sols 2 euros), per tal que «tothom la pugui lluir», fins i tot més enllà dels gironins.

A banda d'aquesta polsera més econòmica, també hi ha braçalets, un anell, arracades i collarets amb els dos colors característics del club de futbol. De moment, el club ja ha assegurat que vendrà les joies de la col·lecció a la botiga que té el club al mateix estadi de Montilivi.

Com ja és habitual, la joiera Mariona Quera ha participat en el disseny d'una de les línies de la col·lecció de joies. Com que aquest any la línia argumental era la ciutat de Girona, Quera ha volgut centrar-se en el carrer de l'Argenteria. La dissenyadora ha recordat que «històricament hi havia hagut fins a sis joiers» treballant en aquest carrer i encara hi ha Pere Quera.

Per elaborar la peça, Mariona Quera ha apostat pels materials nobles. En un penjoll en forma de gota, s'utilitza plata de llei i en l'interior hi ha una pedra natural. Hi ha tres dissenys, un amb un tipus de pedra diferent (topazi blau, quars fumé i perla d'aigua dolça).

La Fundació Ramon Noguera manté la seva aposta per uns preus reduïts per tal que «ho pugui portar tothom» i per això les joies aniran entre els 8 i els 12 euros, tret de la línia Argenteria, que tindrà un cost de 95 euros, i la polsera del Girona, que en valdrà dos. De fet, en aquest últim cas el preu s'eleva perquè es tracta de materials nobles que tenen un cost més elevat.

Els beneficis de les vendes serviran per finançar els projectes que desenvolupa la fundació. Qui ho vulgui podrà comprar les noves joies al portal web de la fundació, a la botiga física de moda i complements que tenen al polígon de Mas Xirgu de Girona o a la parada de l'entitat que hi haurà a la Fira de Mostres de les Fires de Sant Narcís.