El PSC vol que les ordenandes fiscals de l'Ajuntament de Girona per al 2019 siguin progressives, especialment en el cas de l'IBI i la taxa d'escombraries, i que hi hagi una "tarifa plana" que permeti a una unitat familiar unificar tots els seus rebuts de taxes i impostos i pagar-los de forma fraccionada durant els dotze mesos de l'any. Aquestes són dues de les principals propostes presentades per la portaveu socialista al consistori, Sílvia Paneque, que les considera una proposta "seroisa, rigorosa i assumible". En aquests moments, estan pendents d'una resposta de l'equip de govern (CiU).

Les propostes del PSC per a les ordenances fiscals -que s'han d'aprovar en un ple previst per aquest divendres- es divideixen en set eixos. El primer consisteix en facilitar el pagament a la ciutadania -l'anomaneda "tarifa plana"-, però també proposen duplicar la targeta de discapacitació per al pare i la mare d'un menor amb problemes de mobilitat per tal que la puguin tenir ambdós progenitors en els seus respectius cotxes, així com modificar les condicions administratives de les bonificacions d'ús de les piscines per a usuaris amb malalties, discapacitats o dependències cròniques, ja que actualment han d'aportar informes mèdics cada any. Finalment, també volen que la taxa de tinença d'animals especifiqui els serveis que rebrà el ciutadà per haver de fer aquest pagament.

El segon eix està dedicat als barris i el bon veïnatge. En aquest aspecte, la proposta socialista inclou la bonificació del 90% de l'IBI als propietaris que facin obres de rehabilitació de vivendes que necessitin millores estructurals, i que es bonifiqui l'IBI fins al 75% als propietaris que cedeixin el seu pis a la borsa de lloguer social. A més, també proposen un recàrrec del 50% de l'IBI pels pisos buits de grans tenidors.

La tercera línia ha de servir per incentivar l'economia. En primer lloc, demanen que s'eximeixi el pagament de l'IBI, l'IAE i la taxa d'escombraries els tres primers anys d'inici d'activitat als autònoms i emprenedors, i una excempció del 50% durant els dos anys següents. També proposen que es bonifiqui la quota de l'IAE als empresaris i autònoms que incremetin els seus treballadors amb contracte indefinit a temps complet, ja que, segons Paneque, un dels problemes de la contractació a Girona és molt temporal. Finalment, volen que s'ajudi també les petites i mitjanes empreses o autòonms que pateixin pèrdues, amb una bonificació del 10% de l'IAE amb un límit de tres anys.

El quart eix fa referència a una fiscalitat verda. Així, proposen la bonificació de l'impost de vehicles d'empresa o transport de mercaderies que rebaixin les seves emissions, i una bonificació que arribi fins al 50% entre els usuaris de deixaelleries o mòbils que hi vagin un mínim de quinze vegades l'any.

La cinquena línia de treball fa referència a una fiscalitat més progressiva i enfortir la justícia social i les oportunitats. Així, proposen una bonificació del 90% de l'IBI als perceptors de pensions no contributives per jubilació o invalidesa, així com als perceptors de la Renda Garantida de Ciutadania.

En sisè lloc, volen que les ordenances de publicitat s'adaptin per regular la publicitat sexista i, finalment, que es publiquin les bonificacions socials introduïdes l'any passat amb l'import total atorgat i a quins col·lectius ha beneficiat.