La Generalitat ha licitat les obres per reformar a fons el parc de Bombers de Girona per 1,4 milions d'euros (MEUR). Es preveu que els treballs, que duraran aproximadament un any i mig, comencin a principis del 2019, un cop la nova sala de control d'Emergències ja estigui plenament operativa a l'edifici del Santa Caterina. El delegat d'Interior, Albert Ballesta, assegura que aquesta reforma "integral" permetrà acabar amb les condicions "precàries" que arrossega el parc i "posar-lo al dia". Entre d'altres, la cuina i el rebost es traslladaran al pis superior -al costat de les habitacions- i es millorarà tota la zona operativa de la planta baixa (amb espais per netejar i assecar els equips, una aula i despatxos i la millora del paviment de la cotxera).

Pas endavant per desencallar la reforma del parc de Bombers de Girona, situat al Mas Xirgu. L'empresa pública Infraestructures de la Generalitat ha tret a licitació les obres, que pugen a 1.403.584,19 euros. Feia temps que s'esperaven, després que al 2015 els mateixos Bombers es mobilitzessin pel mal estat de les instal·lacions.

Entre d'altres, criticaven que l'edifici tenia més de 30 anys i la manca d'inversió hi era evident. Es queixaven de falta d'espai, de goteres o d'haver de cuinar en condicions antihigièniques. Durant aquest temps, Interior ha anat duent a terme millores al parc -s'ha canviat la cuina i s'han arreglat el sostre i les portes de la corxera, per exemple- però el Departament ja havia avançat la intenció de fer-hi una remodelació a fons.

Ara, si no hi ha entrebancs, la reforma podrà començar a principis de l'any que ve. Segons explica Ballesta, serà aleshores quan ja s'haurà completat el trasllat de la sala d'Emergències de la Regió (que és la que rep totes les trucades del 112).

Fins ara, es trobava situada al parc de Bombers. Però en les properes setmanes, ja funcionarà a l'edifici del Santa Caterina. "Les obres d'adequació estan a punt d'enllestir-se, i s'està plantejant fer el trasllat abans de Nadal", explica Ballesta. "Això permetrà alliberar espais al parc i poder-hi engegar les obres de reforma", afegeix el delegat d'Interior.

"Posar-lo al dia"

Albert Ballesta explica que la reforma del parc de Bombers de Girona serà "integral", i que permetrà acabar amb les condicions "un xic precàries" que arrossega l'edifici. Es preveu que els treballs, un cop comencin, s'enllesteixin en un termini d'un any i tres mesos. És a dir, que l'obra acabi a mitjans del 2020.

La remodelació no ampliarà el cos de l'edifici, però sí que en modificarà substancialment l'interior. La cuina, el rebost i la sala-menjador passaran a la primera planta. Aquí també hi haurà una sala d'estudi i sis habitacions (amb capacitat per a catorze llits) i s'hi construirà una terrassa metàl·lica exterior.

A la planta baixa, el projecte de reforma preveu millorar tota la zona operativa. S'hi farà una aula i hi haurà nous vestuaris, despatxos i espais per netejar i assecar els equips. A més, s'ampliarà el gimnàs, es refarà el paviment de la cotxera i es construirà una escala que, des d'aquí, connecti directament amb la planta primera.

A nivell dels altres dinou

El delegat d'Interior explica que les obres de reforma del parc de Bombers de Girona permetran posar-lo "a nivell" dels altres dinou que hi ha arreu de la demarcació. Sobretot, després que ja gairebé s'hagin enllestit els treballs al parc de Figueres (l'altre que calia remodelar).

Albert Ballesta, però, ha evitat parlar de retards amb les obres del parc de Bombers de Girona i ha recordat que això es deu "als processos administratius i de contractació". "Però jo no parlaria de retard, perquè l'inici de les obres de reforma s'encavalcarà amb el trasllat de la sala d'Emergències", ha conclòs.