Un veí de la ciutat de Girona denuncia una situació amb la qual batalla des de l'abril de l'any passat i que ha acabat amb un Decret d'Alcaldia que no compleix les seves expectatives. El defensor de la ciutadania de Girona el me de novembre de 2017 va fer una sèrie de recomanacions per tal que es revisessin dues sancions de trànsit imposades per la policia municipal i, ara, un decret de l'alcaldessa assegura que no accepta aquesta recomanació del defensor i que les actuacions fetes pels policies són «ajustades a dret».

El que va succeïr segons es relata en l'escrit del defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, és que, el dia 30 d'agost, aquest veí de la ciutat va presentar una queixa contra dues sancions perquè «s'havien ignorat els seus drets i s'havia tergiversat la realitat del que va succeir».

Danys a dues motos

El cas prové d'un incident del 27 d'agost de 2017, quan fent marxa enrere amb el seu cotxe va fer caure dues motos del carrer Juli Garreta de la ciutat i va provocar danys en una. L'home diu que va esperar-se al lloc per si venien els propietaris de les motos. Fins i tot els va intentar localitzar en un bar, fins que va arribar la policia municipal. Al mateix temps, va estacionar en un espai per a minusvàlids i va explicar als policies que havia fet caure les dues motos i que esperava els propietaris.

Els agents li van fer la prova d'alcoholèmia, la qual va ser negativa. Un dels agents, recull l'escrit del defensor, va multar-lo per estar aparcat en una plaça de minusvàlids. Posteriorment va imposar-li una altra sanció «afirmant que [el ciutadà] s'havia negat a donar les dades a l'altre implicat en l'accident, manifestant que s'havia donat a la fuga». El defensor recorda que cal aplicar el principi de proporcionalitat i afirma que l'home no va fugir del lloc ni va oposar resistència a la prova d'alcoholèmia. Opina que és «difícilment creïble que es pugui acusar l'autor de l'incident de negar-se a facilitar les seves dades».

«Sembla no proporcionat»

Per tot això, considera que l'actuació dels agents en aquest cas «no sembla proporcionada ni equitativa, perquè les dades objectives posen de relleu que el ciutadà sancionat no tenia intenció d'evitar la seva responsabilitat» i, per tot això, el defensor assegura que «no hi havia base ni motiu per a cap de les sancions».

Davant dels fets, va instar l'Ajuntament a revisar els fets i deixar sense efecte les multes. El 10 d'abril, Alcaldia va emetre un decret en què no s'accepta la recomanació del defensor. I s'afirma que aquest cas no justifica una revisió d'ofici i que es considera que l'actuació en cadascun dels dos expedients sancionadors «s'ajusta a dret». L'afectat es mostra disconforme i el defensor «lamenta» la resolució.