El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha recomanat d'ofici a l'Ajuntament que «es prenguin iniciatives tendents a facilitar l'exercici del dret a l'habitatge». Llorente assenyala que fa aquest suggeriment «atenent la problemàtica existent a l'entorn del dret a l'Habitatge, especialment la relativa al mercat dels lloguers» i admet que el consistori ho hauria de poder portar a terme «dintre de les pròpies possibilitats i competències».

En aquest sentit, el defensor proposa que es faci «ampliant el parc públic d'habitatge» o «promovent la conscienciació social entre els que poden ajudar a pal·liar aquest problema, i fins i tot emparant a qui disposant de recursos no troben lloguer, per figurar com a morosos, per mitjà d'avals o garanties». Llorente exposa que aquesta recomanció perquè és conscient que «hi ha famílies i ciutadans i ciutadanes que viuen angoixats per la problemàtica i la dificultat d'accedir a pisos de lloguer tot i disposar, en les millors ocasions, de recursos suficients». A més, asssenyala que hi ha diversos factors que, al seu parer, han agreujat la situació: «la manca de previsió dels nostres legisladors, la manca de mitjans de les nostres administracions i la insuficiència de recursos públics per donar resposta». Juntament amb «una crisi que ha portat al límit de l'exclusió social a centenars i milers de famílies».

També recorda que « l'habitatge i el dret a un habitatge digne és un tema de gran transcendència social que cal afrontar des de solucions valentes i innovadores per tal d'evitar una greu fractura social que posi en perill la mateixa convivència».