La plantilla d'Eulen Eulen que neteja els edificis i dependències municipals de Girona denuncia "assetjament" per part de l'empresa i amenaça amb fer vaga si no se'ls escolta. Les 156 treballadores i treballadors reclamen que l'Ajuntament s'impliqui en el conflicte, perquè és qui ha adjudicat el contracte, i donen de marge fins a finals d'any abans de tirar endavant l'aturada. La plantilla critica que la direcció d'Eulen a Girona es caracteritza per les "males formes, el tracte vexatori i les represàlies", i que s'aprofita que moltes de les treballadores són immigrants per minar-los els drets. Aquest matí, amb el suport dels sindicats CCOO i CGT, han fet un esmorzar reivindicatiu davant la seu d'Eulen i després s'han manifestat fins al centre de Girona.

El conflicte entre els representants de la plantilla i Eulen fa temps que està enquistat, però ara el comitè assegura que ja és "intolerable". Els sindicats CCOO i CGT -els majoritaris- asseguren que estan "farts" que la direcció d'Eulen a Girona no respecti el conveni i que, a més, exerceixi "represàlies" damunt els treballadors i treballadores.

"Si alguna companya té un problema i vol parlar amb nosaltres, reben sancions; ja no podem suportar més abusos", critica la representant de CCOO al comitè, Maria Carmen Arteaga. "No volen que tinguem contacte amb la plantilla; a més, moltes de les netejadores són immigrants, les exploten i les encarregades diuen les coses amb molt males maneres", hi afegeix la representant de la CGT, Carmen Villalba.

Ara, a aquestes "males formes, assetjament i represàlies", el comitè d'empresa diu que s'hi ha afegit un altre incompliment del conveni. Critiquen que la direcció d'Eulen vol retallar dos dies festius, i en comptes de tenir-ne catorze d'anuals, els netejadors i netejadores de les dependències municipals només en tinguin dotze. "Això només passa a Eulen Girona, i no pot ser", diu Arteaga.

Els sindicats critiquen que, tot i que la Inspecció de Treball els ha donat la raó en afers com el plus de nocturnitat, l'empresa no l'aplica. "Ens obliguen a anar a judici si volem guanyar alguna cosa, i ho reconeixen", lamenta Villalba. A més, la CGT també critica que Eulen va acomiadar de manera improcedent la seva antiga delegada sindical i que, després de guanyar el judici, "no la van voler readmetre".

Per fer sentir el seu malestar, la plantilla ha fet un esmorzar reivindicatiu davant la seu de l'empresa -al carrer Santa Eugènia- i després s'ha manifestat pel centre de la ciutat. A la protesta hi han pres part una vintena de persones.

Implicació de l'Ajuntament

La protesta l'encapçalava la pancarta 'Eulen explota, l'Ajuntament consent'. I és que els sindicats reclamen que el consistori, que és qui va adjudicar el contracte i l'ha prorrogat fins a l'1 d'octubre del 2019, s'impliqui en el conflicte.

El portaveu de Construcció i Serveis de CCOO, Pau Gàlvez, explica que els sindicats i el comitè no s'aturaran "fins que l'Ajuntament obligui Eulen a complir la llei i la normativa laboral i deixi de menysprear les treballadores". "I sinó, exigirem que marxi", hi afegeix, en referència a què el consistori li rescindeixi el contracte.

CCOO i la CGT donen de marge fins a finals d'any per veure si s'aconsegueix alguna millora. "En cas contrari, ja estem preparant una vaga", conclou Gàlvez.