Els adolescents de més de 14 anys i menys de 18 que siguin enxampats per primera vegada consumint droga a la via pública de Salt podran optar per mesures alternatives -és a dir, cursos de sensbilització i educació- en lloc de pagar la multa que els correspondria. L'Ajuntament (governat per ERC-IpS-CUP) està a punt de signar un acord amb el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i el Departament d'Interior per a fer-ho possible. Segons ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Toni Vidal, el consistori ja tenia previst aplicar aquesta mesura temps enrere, però tot plegat va quedar paralitzat per l'aplicació de l'article 155. Ara, afirma que estan «en la recta final de l'acord» amb Interior i el Consorci. «Aquest tipus de mesures són molt millors que pagar una multa, ja que als adolescents se'ls poden explicar els efectes del consum de substàncies estupefaents», indica Vidal.

Aquesta mesura serà vàlida per la primera vegada que els adolescents siguin enganxats consumint substàncies tòxiques. Si reincideixen, després ja no es podran lliurar de la multa. L'objectiu, segons es recull en el conveni, és que els menors d'edat «assumeixin les seves accions, reconeguin els fets comesos i acceptin la realització d'una tasca socioeducativa».

D'aquesta manera, quan una patrulla de la Policia Local o els Mossos d'Esquadra identifiqui una persona menor d'edat consumint drogues a la via pública, els agents valoraran si cal traslladar-lo a dependències policials o a casa seva. En tot cas, però, es comunicarà als seus pares o tutors la infracció presumptament comesa i la multa que li correspondria. A partir del moment de la denúncia, els pares tindran quinze dies per decidir si demanen una primera visita per a les mesures educatives alternatives. Les activitats consistiran en la praticipació en tallers sobre hàbits saludables i consum organitzats per Serveis Socials o altres activitats similars que es puguin considerar educatives.

Fer-ne un seguiment

Cada menor que participi en un d'aquests cursets comptarà amb un educador social que farà un seguiment del procés amb entrevistes amb el propi adolescent i la seva família. Aquest educador serà l'encarregat de valorar si ha complert o no la tasca educativa i emetre un «Informe de tancament» que es farà arribar als responsables del menor d'edat. També s'enviarà als serveis policials, que retiraran la multa en cas que l'aprofitament hagi estat positiu.

Les institucions responsables d'aquest programa consideren que té dues vessants positives. Per una banda, beneficia el propi adolescent, ja que se li ofereixen mesures positives per a ell que impliquen alhora el seu entorn familiar en el seu procés educatiu. D'altra banda, defensen que també en surt beneficiada tota la comunitat veïnal, ja que la mesura pot comportar una reducció dels riscos que aquestes conductes causen per a la seguretat ciutadana.

Aquest tipus de programes ja s'han implantat a altres ciutats. Un dels exemples és Girona, que el va aprovar de forma definitiva el passat mes de maig. En aquell cas, la regidora Eva Palau va afirar que l'objectiu era «fer pedagogia dins la família i desenvolupar actuacions de prevenció per fomentar conductes saludables».