Una de les coses més típicament gironines que es poden fer per Fires és anar a fer un volt pel certamen. Aquest any, però, la pluja que ha caigut en dies clau -sobretot el cap de setmana- va fer que més d'un s'ho repensés. Els expositors de la Fira de Mostres, que enguany arriba a la seva 57a edició, es mostraven ahir dividits a l'hora de valorar el flux de visitants que estan rebent aquests dies. Els que es troben situats a l'exterior del Palau Firal es mostraven majoritàriament decebuts, ja que s'han vist clarament perjudicats pel mal temps: «La gent passa ràpid amb el paraigua per entrar cap a dins», assenyalava Carles Estrany, de l'estand compartit entre Som Fusta i Jordi Rubirola Jardineria. En canvi, entre els expositors situats a l'interior hi havia més optimisme: malgrat reconèixer que el volum de visitants ha disminuït, tots els entrevistats per Diari de Girona es mostraven satisfets amb com els estava anant la fira a nivell de contactes, promoció i venda. Tot i això, la majoria posaven moltes esperances en el dia d'avui, jornada festiva de Tots Sants i amb una previsió meteorològica favorable -com a mínim, està previst que el temps aguanti-.

La decepció era evident entre els expositors de l'exterior, a qui la pluja ha passat factura. «De moment ens va força malament», va admetre Carles Estrany. «Portem deu anys venint, però no havíem tingut mai un any com aquest. La pluja i el fred es nota molt, sobretot la de dissabte i diumenge, perquè els de Girona província ja no venen, només els de la capital», va afegir. Tot i això, per a Estrany, el mal temps no ha estat l'únic problema de la Fira: «Falta dinamitzar-la, perquè des de que va començar la crisi ha anat perdent cada any. Estem anant a menys», va valorar.

En canvi, Josep Antoni Bonet, soci de Jabcar -fabricants de la primera estufa d'estella del món-, va explicar que aquest és el tercer any que venen des d'Alguaire (Lleida), i que malgrat la pluja consideren que el format és el correcte. «El primer any vam pagar el fet que el nostre producte era desconegut, el segon ens va anar molt bé i enguany hem fet bons contactes malgrat que la pluja ha fet baixar el nombre de visitants», va assenyalar. En aquest sentit, va afirmar que «el format de la Fira per a nosaltres és bo, però estem exposats a la climatologia i amb això no hi podem fer res».

En canvi, entre els expositors situats a dins del Palau Firal o a la carpa, les sensacions eren molt més positives. «Per part nostra ens està anant molt bé, la gent mostra força interès en el nostre producte, que són les piscines», va indicar Agustí Vilar, de l'empresa Desjoyant, situada a Salt. En general, Vilar ha vist que hi ha «el mateix flux» que anys anteriors.

Ja dins del Palau Firal, Montse Castelló, de l'empresa de Campllong Anela Fruits, explica que estan satisfets amb el funcionament de la Fira. Segons indica, ara portaven un parell d'anys perquè consideraven que ja eren prou coneguts, però enguany han decidit tornar-hi perquè tenen un nou producte a promocionar, Anela Hop. Castelló assenyala que en general estan contents amb la gent que hi ha anat, tot i que els dies laborables són més fluixos, tal com és habitual.

A prop seu, Feli Sánchez, de Tuferia.com, que ven utensilis de cuina, també es va mostrar satisfeta. Segons va explicar, fa anys que venen expressament des de Madrid per participar en el certamen, i va considerar que, malgrat la pluja, «l'afluència de gent no ha estat malament».

Opinions dels visitants

Pel que fa als visitants, també hi havia opinions per a tots els gustos. En Josep Arqués i la Núria Salvador, d'El Port de la Selva, van explicar que venen cada any «a fer el tafaner» i a veure quines empreses hi ha. «Està molt bé perquè hi ha moltes empreses de les comarques gironines, i ens agrada saber què estan fent per aquí», van explicar.

En canvi, en Xavier Rico i l'Anna Rovira, tenien una visió més crítica: «No innoven massa, sempre fan el mateix. Cal més innovació, sacsejar una mica la Fira», va assenyalar Rovira, que també lamenta que hi ha massa poques empreses gironines presents a la mostra.