L´Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per completar l´adequació de la Casa de Cultura per establir-hi la nova biblioteca Ernest Lluch, actualment ubicada al centre cívic Pla de Palau-Sant Pau. Concretament, aquest matí s´ha aprovat inicialment per Junta de Govern Local la segona fase del projecte de reforma de l´antiga biblioteca provincial, ubicada al número 6 de la plaça de l´Hospital.

Les actuacions previstes a la planta baixa, l´altell i el pati de la zona est de la Casa de Cultura, actualment en desús, consistiran principalment en la remodelació de l´espai respectant els trets essencials de l´equipament des del punt de vista arquitectònic. Es conservaran llibreries i obertures dels murs en la mesura del possible i es crearan un nou volum del pati per crear espais de circulació entre les diferents zones de la biblioteca i un espai diàfan a la planta baixa per contemplar les quatre façanes que conformaven els límits del pati original, que es convertirà en el punt central de la biblioteca. També s´ubicaran una sala d´informàtica i una sala polivalent on hi havia les oficines de l´antiga biblioteca.

Està previst que les obres puguin començar el segon semestre del 2019 i tenen pressupost de 1.358.185,19 (IVA inclòs).

El 4 de novembre del 2016 es va posar en marxa la Sala de Lectura Girona Centre, espai que culminava la fase 1 del projecte de reforma de la biblioteca de la Casa de Cultura. Les actuacions en aquell moment van consistir en l´adaptació de la sala infantil de l´antiga biblioteca per ubicar-hi un punt de lectura. D´aquesta manera es va recuperar el servei bibliotecari al centre de la ciutat després del tancament de la Biblioteca Pública de Girona a la Casa de Cultura pel trasllat a la nova seu del carrer d´Emili Grahit com a Biblioteca Carles Rahola.

L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat la importància d´aquest projecte, resultat de la bona sintonia entre l´Ajuntament i la Diputació de Girona per tirar-lo endavant: "Girona necessita recuperar la biblioteca del centre de la ciutat, que més enllà de les pròpies funcions que ha de fer de foment de la lectura i la recerca, ha de desenvolupar també les funcions d´espai de difusió cultural i de punt de trobada social que ja feia l´anterior biblioteca, aprofitant i potenciant les sinergies amb tot el que succeeix dins la Casa de Cultura".

Madrenas ha ressaltat també la funció que està fent l´actual sala de lectura, però ha considerat "prioritari" tirar endavant amb la segona fase del projecte atès el gran nombre de persones usuàries d´aquest espai i la tradició històrica d´aquesta biblioteca que dóna servei als barris del centre de la ciutat.