Grups de joves han perpetrat 27 robatoris amb violència i intimidació durant les robatoris Fires de Girona

Els Mossos d'Esquadra han detingut 15 nois d'origen magrebí, d'entre 16 a 18 anys que no dubten en l'ús de la força per sostreure el mòbil durant aquests dies de festes.

El cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) Gironès-Pla de l'Estany dels Mossos d'Esquadra, Xavier Domènech ha destacat aquest matí durant el balanç policial de les Fires de Sant Narcís que a la ciutat s'han donat 331 fets delinqüencials durant el període i que s'ha anat a la baixa, respecte als 7 més que havia hagut l'any anterior.

Asseura que "s'ha superat bé tot i les aglomeracions" i més estan en alerta terrorista, que és el que els Mossos d'Esquadra ha dedicat molts recursos i que sortosament, no s'ha hagut de lamentar cap incident.

Dels 331 fets delinqüencials, la major part d'aquests s'han donat en l'àmbit dels delictes contra el patrimoni (289 fets). I el fet més preocupant per la policia són els robatoris amb violència i intimidació, popularment coneguts com a atracaments a la via pública. En aquest vas se n'han produït fins a 27 i assegura que des de l'octubre de l'any passat, ja s'havia detetat "una tendència a l'alça i per això, s'hi han dedicat molts esforços" i d'aquí el resultat de 15 persones detingudes.

El que preocupa, diu, és el canvi de modus operandi ja que s'ha passat d'actuar d'una a dues persones a fer-ho en grup. Aquest any assegura s'han trobat amb casos de quatre, sis i fins i tot 10 persones que intimidaven una persona o més. I que fins i tot, no dubten en tirar la persona a terra per robar-li si és necessari.

Agressió sexual a una menor

Quant a delictes contra la llibertat sexual, cal destacar que aquest dissabte es va produir una agressió sexual a la Devesa pels volts de les dues de la matinada i el seu presumpte autor ja va ser detingut la mateixa nit. Va ser el cas d'una noia de 16 anys que després d'embolicar-se amb el noi, li va dir no i el jove va seguir. Es van conèixer amb un grup d'amics i un d'aquests, va ser qui va anar a explicar els fets als Mossos d'Esquadra. Els qual van detenir el jove durant la mateixa nit.

En total els Mossos i la Policia Municipal de Girona. Destaca també un cas d'uns maltractaments en l'àmbit de la llar al carrer Puigneulós de Can Gibert que també va acabar amb un cas de detenció il·legal.

Per part de la Policia Municipal, l?inspector en cap de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou també ha fet balanç del cos policial. I entre altres ha destacat les bones dades d'aquestes Fires i un dels aspectes a destacar hi ha les 43 denúncies que s'han interposat per estacionar a l'interior de la Devesa sense autorització. Cal recordar que aquesta actuació ve motivada per la iniciativa de l'Ajuntament de Girona de limitar l'aparcament al parc durant les Fires a un vehicle habitatge per parada. A més, només s'ha permès que hi aparquessin els firaires que viuen a més de 25 quilòmetres de Girona.

L'inspector en cap també ha destacat l'increment de la lluita contra l'incnvisme i el compliment de les ordenances municipals i el civisme a la ciutat, especialment en horari nocturn amb el reforç d'efectius patrullant i amb la unitat canina activada durant la nit. Aquest fet ha comportat l'augment de denúncies per tinença o consum de drogues, consum d'alcohol, de falta de respecte i desobediència als agents de l'autoritat i de desordres públics. Per exemple, Joan Jou ha ressaltat que s'ha passat d'una a 15 denúncies per consum d'alcohol, ja que hi havia joves que feien botellón causant molèsties en especial al Barri Vell, on hi ha hagut queixes veïnals de joves que es posaven a les escales de la Catedral o a la plaça dels Jurats.

Una altra dada remarcable és el descens de denúncies relacionades amb la venda ambulant a la ciutat (31 el 2017 davant de les 6 del 2018).