El Fòrum Gastronòmic Girona 2018 serà l'escenari de l'entrega de set premis i reconeixements com ara els Premis Josep Mercader, el Plat Favorit dels Catalans, el Cuiner 2018, o els Premis InnoFòrum, entre d'altres. Enguany, s'estrenen també nous guardons com ara el del Millor Xuixo del Món o els Incit'up. El Fòrum se celebrarà del 18 al 20 de novembre.

Pel que fa al xuixo, l'objectiu és premiar els coneixements i habilitats dels flequers i pastissers artesans acreditats per elaborar xuixos. La final se celebrarà el dia 18 a les dotze del migdia a l'Àgora. Respecte a la millor startup, els guardons estan organitzats pel Clúster Foodservice de Catalunya en col·laboració amb el Fòrum Gastronòmic, i volen promoure, fomentar i premiar aquelles startups creadores de productes o serveis innovadors que millorin els sectors de l'alimentació i la gastronomia. S'han presentat 28 startups (20 d'elles procedents de Catalunya, 3 de Madrid, 2 d'Andalusia, 1 de la Comunitat Valenciana, 1 de les Canàries i 1 de La Rioja). Només 10 finalistes podran presentar el seu projecte davant del jurat.

Enguany, la cadena de menjar asiàtic Udon Noodle Bar & Restaurant organitza els Asian Culinary Awards, centrats en la recerca de la millor recepta de cuina asiàtica. Els participants hauran d'elaborar en directe i davant d'un jurat d'experts un plat de cuina asiàtica.

Els Premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç, volen ser un reconeixement a la innovació que duen a terme moltes empreses del sector de la gastronomia. Aquests guardons es divideixen en diverses categories: producte més innovador; packaging més creatiu i gust més original.

El plat Favorit triat pels catalans, d'aquest any es descobrirà el dia 19. Ara ja fa dos anys va ser l'escudella i l'any passat el pollastre i capó del Prat. Pel que fa al millor cuiner, els candidats són Núria Bonet (Ca la Núria, Bellver i Puigcerdà), Jordi Coromina (L'Horta, Tavertet), Juanjo Marqués (Maran, Girona), Arnau Muñío (Direkte, Barcelona) i Pau Pons (L'Artesana del Poblenou, Barcelona).

Premis Josep Mercader

Finalment, el darrer dia del Fòrum hi haurà la cerimònia d'entrega dels Premis Josep Mercader, que reconeixen cada any la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura. Enguany seran per a: Montserrat Fontané (El Celler de Can Roca) en la categoria de cuina; Isidre Gironès (Ca l'Isidre) en la de sala; Carme Ferrer (Bàrbara Forés, Terra Alta) en la de vins; Martí Terés (Oleum Flumen) en la de producte; i Eliane Thibaut Comelade en la de cultura.