Una desena de ciutadans de Girona van assistir ahir a una jornada informativa i pràctica sobre la bicicleta per tal que se´ls convalidi una multa que van patir quan circulaven amb aquest mitjà de transport. Són els primers dels 28 que en diferents sessions han accedit a fer aquest curset per estalviar-se de pagar una multa. Molts van ser enxampats circulant per la vorera, anant a treballar, durant la intensa campanya que va fer l´Ajuntament per evitar actituds incíviques.

Alguns van assenyalar ahir que desconeixien tota la normativa i que per això havien «rebut». El president de la plataforma cívica Mou-te en Bici, Xavier Corominas, va insistir en què «la normativa no s´ha explicat prou» i que fins ara l´Ajuntament s´havia dedicat més a fer campanyes sancionadores que en informar, fer pedagogia i buscar mecanismes que afavoreixin més la circulació de vehicles i de vianants pel centre de la ciutat i per les grans arèries de Girona, com són la Gran Via de Jaume I o la carretera Barcelona. «Fa por passar-hi en bicicleta amb els cotxes», va afirmar.

Escollir bé la ruta

Una de les claus per evitar una nova sanció en aquelles persones que es desplacen en bicicleta per anar i tornar de la feina i que, per tant, fan sempre el mateix itinerari, segons es va comentar, és escollir bé la ruta i tenir clar per on es pot passar i com.

Els assistents a aquesta primera jornada van iniciar el dia amb les explicacions d´agents de la policia municipal que els van explicar la normativa de circulació vinculada a la bicicleta. Des de Mou-te en bici, es van ensenyar aspectes pràctics com la il·luminació -fins i tot com estalviar piles- o quins són els cadenats adients per no patir el robatori de la bicicleta. També es va fer un petit trajecte per la ciutat per explicar sobre el terreny alguns errors comuns i algunes preocupacions com poden ser els punts morts dels vehicles en circulació. També on han de parar els ciclistes, per exemple, en els semàfors.

Xavier Corominas va ressaltar que ells participen en aquestes jornades de formació voluntàriament i va posar de relleu que potser caldria crear algun organisme que s´encarregués de potenciar aquest mitjà de transport, creant quelcom similar a la Casa de la bicicleta. Des d´aquí es podrien fer tot tipus de tallers i cursets i informar sobre tot el món referit a aquest vehicle.