Un informe de l'àrea de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona ha detectat que l'empresa que gestionava el servei d'aigua de Girona, Salt i Sarrià de l'any 1992 a l'any 2012 hauria fet menys inversions de les que li tocava fer i que no hauria reposat centenars de quilòmetres de canonades de la xarxa d'aigua respecte al que li correspondria. Segons diverses fonts, la xifra podria ser de més de 400 quilòmetres. Són les canonades que ja han esgotat la vida útil i que s'haurien d'haver canviat. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, considera que, ara que tenen la gestió del servei, els consistoris tenen «indicis fonamentats» que la part privada de l'empresa, Girona S.A., va actuar amb «deslleialtat» i «obstruint» l'accés a la informació per part dels organismes públics.

Aquest octubre va fer un any que els tres ajuntaments van assumir la gestió del servei per ordre del jutjat que investiga presumptes irregularitats entorn a l'empresa d'aigües i que segueixen sota secret de sumari. Mentrestant, els ajuntaments han encarregat diferents informes que ahir es van fer públics.

Madrenas ho va detallar després de reunir-se amb els grups municipals i amb l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, i el tinent d'alcaldia d'Urbanisme de Salt, Àlex Barceló. Respecte a l'informe de Sostenibilitat, l'alcaldessa va explicar que encarregarà una auditoria externa per concretar el possible dèficit d'inversions, en quina quantitat, i si els criteris municipals per determinar què es pot comptabilitzar i què no són els correctes. Segons va assegurar la CUP en un comunicat, aquesta quantitat podria ser d'uns quatre milions.

Sobre la manca de reposicions, l'alcaldessa va assenyalar, sempre amb prudència, que també «semblava» que hi havia un dèficit important de reposicions i que afectava «força» quilòmetres. Per això, va indicar que requerirà a l'empresa, que ara gestionen els mateixos ajuntaments, per tal que faci un inventari acurat sobre les instal·lacions per saber-ne l'estat.

Any 2014 i 2015

El punt del requeriment de fer l'inventari s'aprovarà properament en els plens municipals dels tres municipis, juntament amb l'auditoria definitiva que han fet els tres interventors dels tres ajuntaments i la viceinterventora del consistori gironí respecte dels anys 2014 i 2015. Madrenas va indicar també ahir que detecta «incidències» sobre inversions, reposicions, un laboratori d'aigües sobredimensionat i dubtes en algunes partides, entre d'altres. Són unes presumptes irregularitats que un informe preliminar dels interventors ja havia avançat i que ara s'haurien confirmat.

Respecte a aquesta auditoria, Madrenas va avançar que Intervenció encarregarà un informe a una empresa externa potent perquè «concreti i quantifiqui els perjudicis ocasionats als ens públics». Madrenas espera que tots els informes i auditories encarregats es puguin tenir «ben aviat» i va deixar clar que les dades que exposava eren les d'avui dia, amb les factures que tenien a sobre la taula. Es refereia al fet que la part privada pot acabar incorporant altres factures o documents que ara no estan contemplats. De fet, es donarà audiència a la part privada.

L'alcaldessa va explicar que l'objectiu és saber si es pot rescindir el contracte amb l'empresa abans que aquest conclogui, l'any 2020, o si es pot reclamar una liquidació copiosa quan correspongui. Madrenas va insistir «que l'objectiu final és, sense dissimular, la gestió pública del servei».