L'Àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt organitza el proper 16 de novembre, dia internacional de la tolerància, la jornada "Diversitat religiosa a Salt, la pràctica de la fe en un context intercultural" que es farà a l'auditori de la Coma Cros. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Salt se suma a les activitats de celebració de l'any Panikkar amb una jornada que té com a objectiu posar en valor la diversitat religiosa de Salt a partir de la mirada dels joves del municipi.

Durant la jornada hi hauran diferents propostes que convidaran a reflexionar sobre la importància de la pràctica religiosa des del respecte mutu i des del reconeixement de les diferents creences.

Per obrir l'acte, Josep Maria Blanco, membre de la Delegació Diocesana pel Diàleg Interreligiós del Bisbat de Girona i col·laborador de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), presentarà la conferència "Raimon Panikkar i la celebració de la diversitat religiosa i cultural", a càrrec de Jordi Pigem, Doctor en Filosofia, professor, entre d'altres, del màster en Diversitat Religiosa i del Postgrau en Significats i Valors Espirituals de la Natura, de la UdG, a més de profund coneixedor de l'obra de Pannikar.

Posteriorment, tindrà lloc la taula rodona: "Fe i interculturalitat: la pràctica religiosa a Salt des de la mirada dels i de les joves del municipi", i que comptarà amb la participació de set joves saltencs que donaran la seva visió sobre com conjuguen la seva pròpia fe i conviccions amb el dia a dia en un context intercultural i divers.

Durant l'acte es presentarà també el calendari interreligiós 2019, que vol esdevenir una eina per visibilitzar l'enorme riquesa cultural i religiosa que existeix a Salt, i a on hi figuren les dates més destacades de cada una de les religions que coexisteixen al nostre municipi.

Salt és un dels municipis de Catalunya amb més diversitat religiosa. Entre els més de 30.000 habitants de Salt hi trobem 84 nacionalitats i es parlen més de 100 idiomes. Dins d'aquest mosaic de cultures, a Salt s'hi practiquen les confessions religioses amb més rellevància històrica i que actualment congreguen a una part molt important de la Humanitat al seu entorn. Entre aquestes, les més representatives són les religions de tradició cristiana (catòlica, protestant, ortodoxa); les de tradició musulmana, amb una gran varietat de corrents; la religió sikh, practicada sobre tot a la regió índia del Panjab; la religió budista, pròpia del col·lectiu xinès, i la religió hindú.

Tot i que són de caràcter més minoritari, també hi ha practicants de tradició animista, pròpia de moltes regions de l'Àfrica i els Testimonis de Jehovà.

Aquesta diversitat comporta que a Salt es concentri un important nombre de centres de culte. Així, hi trobem, dues parròquies catòliques i un centre de culte; dues esglésies evangèliques; dues mesquites i 5 oratoris, i una Gurudwara sikh, com a Lloret.

Aquesta gran diversitat és un bon motiu per sumar-se a l'any Panikkar i recuperar així el pensament d'una figura de rellevància mundial que més ha contribuït en el diàleg entre les cultures i les religions i en la cerca d'alternatives als reptes del món contemporani.