L'Ajuntament de Girona ja va indicar que estava buscant alternatives als telèfons mòbils amb GPS que duien els escombriaires de l'empresa mixta Girona + Neta per poder saber la ruta que fan els treballadors de la neteja i aquesta setmana està provant, discretament, tres noves opcions: al cabàs, a l'escombra i al carretó.

Els escombriaires gironins sempre han rebutjat haver de dur aquest estri a sobre en considerar que se'ls «criminalitza» i controla per saber si estan fent la seva feina. Després de diferents mobilitzacions, van aconseguir que l'Ajuntament retirés els aparells el 30 de setembre.

En aquell moment, el vicealcalde i regidor de Medi Ambient i Sosteniblitat, Eduard Berloso, va deixar clar que buscarien sistemes alternatius per poder saber els itineraris dels escombriaires, no per observar els moviments dels treballadors sinó per obtenir informació de les rutes i ser transparents amb la ciutadania. Els recorreguts queden enregistrats i els veïns poden saber quan ha passat un operari de la neteja pel seu carrer i a quina hora ho ha fet.

Actualment, un escombriaire que treballa en un barri dels afores de la ciutat està provant tres sistemes diferents. Ho fa intentant complir una de les principals reivindicaicons dels operaris: no haver de dur-lo a sobre. D'aquesta manera, dos dels aparells localitzadors són més petits que un telèfon mòbil i estan integrats en elements de feina però no a sobre del treballador.

Un dels ginys està situat a sota de la nansa del cabàs on aboca provisionalment les deixalles que recull de terra. Un altre estri està enganxat a sobre del raspall de l'escombra. El tercer és un telèfon mòbil situat al carretó que l'escombriaire fa servir també per transportar material i abocar-hi la brossa.

Entre les queixes dels escombriaires, a banda de l'excés de control per part de l'empresa mixta, es considera que la plantilla de Girona + Neta és massa curta, i que les rutes que es programen són inassumibles per excés de quilometratge.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat explicava fa uns mesos, en una roda de premsa, que aquest sistema havia fet millorar la neteja a la ciutat. Ho argumentava en base a les dades de control de la qualitat del servei de neteja que fa una empresa externa contractada per l'Ajuntament, Datambient.

Ara mateix, els agents de la Policia Municipal, els agents cívics i els ambientals porten un GPS. Els camions de recollida de deixalles també porten una aparell localitzador per marcar la ruta que segueixen.