Un grup de veïns de Girona s'està organitzant per constituir una plataforma per tal de reivindicar la construcció d'un pont que connecti la zona est del carrer del Carme -la més propera al cementiri municipal- amb la part baixa del barri de Montilivi. Es tracta d'una infraestructura prevista al pla general vigent de la ciutat però cap dels darrers equips de govern, l'han tingut en previsió ni consta com a prioritat en cap document.

Els impulsors, la Plataforma Veïns pont Carme-Montilivi, apunten que fa quinze anys que estan esperant aquest pont, per a vianants i per a ciclistes, que els serviria per evitar fer volta fins poder creuar el riu Onyar pel pont de la Font del Rei. Recorden que molts habitants del sector tenen com a referència educativa l'escola Pericot i el CAP Montilivi, ambdós a l'altre costat de riu. També amb el carril bici del carrer Emili Grahit. A més, recorden que quasi no tenen aparcaments a la zona i aquesta connexió els permetria no haver de deixar el vehicle tan lluny. També recorden que no tenen comerços de proximitat.

Per començar a programar les mesures reivindicatives per aconseguir la construcció del pont en aquesta zona de la ciutat «sempre oblidada», han convocat una reunió per avui a les nou del vespre al local social de l'Associació de Veïns del barri Vista Alegre-Carme. Serà una trobada inicial per començar a organitzar-se. També s'ha habilitat un correu electrònic per tal que aquells que no puguin assistir a la reunió, puguin presentar les seves propostes.

Ara mateix, els veïns que volen creuar el riu sense haver d'allargar el trajecte fins el pont de la Font del Rei tenen l'opció de baixar a la llera de l'Onyar per unes escales al final del carrer del Carme i creuar-lo per una passera per després pujar per una rampa ja al carrer Emili Grahit. No obstant, a les nits la zona és fosca i molts vianants tenen por de passar-hi. A més, la passera és molt baixa i, quan el riu creix, queda inundat i, per tant, inutilitzat.

L'Ajuntament de Gironaen el lloc que hauria de ser el punt d'accés a aquesta infraestructura. Es tracta dels números 54 i 56.

En concret, es van expropiar dos immobles, un dels quals es va enderrocar i ara mateix és un solar on hi creixen males herbes i on molts propietaris de gossos hi porten els seus animals perquè hi facin les necessitats. L'altra immoble, expropietat per 593.145 euros continua dret i, actualment, serveix com a magatzem municipal. Havia estat un taller d'una empresa de retolació.

El pla general també contempla, en aquella zona, una unió d'aquest futur pont amb el parc de les Pedreres. Això afectaria alguns habitatges de la banda de muntanya del carrer del Carme.

El pont de Mas Ramada

La connexió entre els dos costats del riu Onyar a la zona est de la ciutat és, de fet, una vella reivindicació en diferents punts del sector. Al barri de Mas Ramada, just passat el cementiri municipal, en direcció sortida de la ciutat, també fa anys que reivindiquen un pont per poder creuar dignament el riu. En aquest cas, uniria l'espai de just a sota del tanatori i l'escola Sagrada Família amb la part de darrere del parc Científic i Tecnològic de la UdG. Un dels qui demanava amb més força aquesta infraestructura era el desaparegut activista i líder veïnal, Eusebio Lavado.

Ara mateix hi ha habilitat un passallís que també queda inundat quan plou molt i creix el cabal del riu. hi ha habilitat un passallís que també queda inundat quan plou molt i creix el cabal del riu. Anterior petits ponts han acabat arrassats per la força de l'aigua. L'Ajuntament té un projecte fet, valorat en 1,5 milions d'euros però encara no s'ha plantejat executar els treballs per manca de finançament.