Un minuciós estudi suspèn la ciutat de Girona «en accions per al clima» però també posa de relleu que excel·leix «en educació de qualitat» i «en pau, justícia i la solidesa de les institucions». Es tracta d'un informe que ha posat la lupa sobre cent ciutats de l'Estat amb l'objectiu d'aconseguir ciutats «inclusives, segures, resilients i sostenibles».

L'anàlisi se centra en àmbits vinculats a la pobresa, la fam, la salut, la igualtat de gènere, el sanejament, l'energia assequible, el treball decent, la indústria, les desigualtats, la sostenibilitat, el consum responsable, les accions per al clima, la vida dels ecosistemes, la solidesa institucional o les aliances per assolir els objectius, entre d'altres.

L'informe mesura disset objectius en disset blocs per posar el focus en tots els reptes que tenen les ciutats espanyoles en relació amb la mobilitat, la salut, les desigualtats o el canvi climàtic. Exposen que «es tracta d'una foto fixa que, mostrant la situació de les ciutats, vol donar indicacions de cap on s'hauria d'anar», segons els autors.

Seguint la metodologia d'altres informes internacionals, presenta dades quantitatives a través de 85 indicadors englobats en disset objectius o blocs, i d'una representació molt visual i fàcil d'entendre. A Girona, però, s'han exclòs tots els que afecten l'objectiu o bloc «Vida submarina». Els panells utilitzen el codi del semàfor: verd, groc, taronja i vermell, segons si s'arriba o s'està lluny de l'objectiu, o si s'està a mig camí d'aconseguir-ho.

Dels setze objectius analitzats a Girona, només un gran bloc té el color vermell de mitjana, que marca que s'està molt lluny de l'objectiu. Es tracta del bloc «Accions en favor del clima», que està format per indicadors com la taxa d'emissions de CO2; la productivitat neta de l'ecosistema; i el risc d'inundació.

Pel que fa als blocs amb l'objectiu assolit, n'hi ha dos en què els indicadors generen una mitjana de color verd. Un fa referència a l'«Educació de qualitat», que inclou els indicadors: població matriculada en una titulació superior; pressupost dedicat a l'educació; l'accés a serveis d'educació infantil; població amb nivell d'educació secundària i població amb nivell d'educació superior.

L'altre bloc de color verd és «Pau, justícia i la solidesa de les institucions», que inclou els indicadors: blanqueig i tràfic de drogues; homicidis i assassinats; índex de Transparència Municipal (ITA); participació electoral, i violència a menors.

Els blocs de color taronja i, per tant, fregant el vermell, són: «Fam zero»; «Aigua neta i sanejament»; «Treball decent i creixement econòmic»; «Indústria, innovació i infraestructura»; i «Ciutats i comunitats sostenibles».

Els blocs de color groc i, per tant, camí de l'objectiu, són: «Fi de la pobresa»; «Salut i benestar»; «Igualtat de gènere»; «Energia assequible i no contaminant»; «Reducció de les desigualtats»; «Producció i consum responsables»; «Vida d'ecosistemes terrestres» i «Aliances per aconseguir els objectius».

Si es mira els 81 indicadors analitzats el color predominant és el groc, amb 32 (a prop de l'objectiu), seguit pel verd, amb 22 (objectiu assolit), i el taronja, amb 17 (allunyat de l'objectiu). El vermell és per a 8 indicadors (molt lluny de l'objectiu). N'hi ha dos sense dades.

Les cent ciutats analitzades acaben sumant una mitjana que col·loca Espanya en el lloc 25 de 193 països analitzats.Un cop feta la mitjana, es conclou que l'Estat ha de superar obstacles en els següents quatre objectius: indústria, innovació i infraestructura; producció i consum responsable; acció per al clima i vida submarina. Són tots els que tenen marcat el color vermell: molt lluny de l'objectiu.

El document, elaborat per quatre experts (Inés Sánchez de Madariaga, Javier García López i Raffaele Sisto), neix a iniciativa de la Xarxa espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), que analitza els Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Afirmen que el document vol ser una eina per donar suport a les administracions locals en l'evaluació dels avanços en l'aplicació de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.