L'Ajuntament de Girona modificarà les ordenances de civisme de cara els pròxims mesos i en l'esborrany, com ha avançat el regidor tinent d'alcalde, Eduard Berloso, s'inclouen accions per vetllar pel medi ambient.

Actualment hi ha algunes accions que ja estan previstes però no estableixen una sanció econòmica i ara amb la modificació això serà una realitat i a més s'introdueixen noves accions del ciutadà que es consideren incivisme. Per exemple, el consistori vol sancionar aquells conductors que aparquin el cotxe i s'esperin a dins amb el motor engegat per exemple, perquè tenen fred a l'hivern o calor a l'estiu i posen la calefacció o l'aire condicionat.

També volen vetllar per una recollida selectiva correcta, que els excrements dels animals no ­siguin al carrer, entre d'altres. També se sancionarà aquelles persones que escupin al carrer. Les actuals ordenances ja compten en el seu articulat amb aqueste prohibicions però ara es posarà més mà dura i afirma que serà «més estricte» perquè «desgraciadament», diu el tinent d'alcalde, la gent no està prou conscienciada.

Per evitar veure burilles a la via pública, des d'aquesta setmana el consistori ha començat a repartir 25.000 cendrers de butxaca a entitats, centres cívics i equipaments municipals.

Eduard Berloso, que també és regidor de Sostenibilitat, ha explicat que per ara no es poden explicar quina gradació de sancions hi haurà per aquestes accions d'incivisme. Ja que tot just ara s'ha fet arribar el text inicial a les entitats i partits de l'ajuntament. I que aquests han fet unes al·legacions que ara s'estudien. Per tant, encara hi ha uns mesos de tramitació fins que les ordenances revisades vagin a plenari.El tinent d'alcalde destaca que en cap moment l'ajuntament té afany recaptatori sinó que volen que la gent sigui conscient de què fa.

Més d'un miler d'actes per incomplir normes de civilitat

La Policia Municipal de Girona durant aquest any i fins a 7 de desembre ha aixecat 1.200 actes per incompliment de les ordenances de civilitat. Aquí hi entren des de diversos incompliments com tinença d'animals (380 actes); sorolls (200), terrasses (50) entre d'altres.

Durant aquest 2018, la Policia Municipal de Girona ha rebut 53.000 requeriments entre gener i 7 de desembre. I d'aquests, 29.000 han derivat amb intervenció policial. La majoria de l'activitat d'aquest cos és per problemes de trànsit i policia administrativa. De fet, el 31% són per queixes sobre qüestions que deriven de les ordenances de civilitat.

Aquest dimarts el cap de la Policia Municipal de Girona, l'inspector Joan Jou, en una trobada amb la premsa va destacar que el que busquen com a policia és la proximitat i, sobretot, que «la gent s'ha de sentir bé al domicili i els 50 metres al voltant seu». I això es tradueix en el fet que la gent no vol, diu el policia, excrements de gossos al voltant de casa, tampoc vol trobar-se gent consumint droga o fent botellón, molèsties per soroll, entre d'altres.