11 de gener de 2019
11.01.2019
Diari de Girona

La CUP, el PSC, ERC i el PP es queixen de la manca de previsió amb la policia

Diuen que s'han tret els policies de barri després de la jubilació de 17 agents · Algunes associacions de veïns planten el govern en la reunió en què s'explicava la reorganització del cos

11.01.2019 | 01:56
La CUP, el PSC, ERC i el PP es queixen de la manca de previsió amb la policia

La CUP, el PSC , ERC i el PP de Girona s'han queixat de la manca de previsió de l'equip de govern en política de seguretat després de la jubilació anticipada de 17 policies que s'han acollit recentment a un decret estatal, aprovada a meitat del mes de desembre de l'any passat pel Consell de Ministres, i que afecta tots els cossos policials, que els permet la prejubiliació als 59 anys en determinats casos. L'Ajuntament tenia previst celebrar ahir al vespre una reunió amb totes les associacions de veïns per explicar-los la reorganització del cos arran d'aquestes prejubilacions però es va trobar que algunes no s'hi van presentar com a protesta perquè consideren que se'ls ha tret el policia de proximitat que tenien assignat.

L'equip de govern preveu detallar públicament avui aquests canvis que passarien perquè els 124 agents que queden al cos policial no tinguin cap zona assignada però sí que qualsevol podria assistir a qualsevol barri en cas urgent. Això a l'espera d'anar incoporant nous policies.

La CUP-Crida per Girona reclamar al govern «una millor planificació en la política de seguretat i reivindica un model que aposti per la proximitat entre el cos de la policia municipal i els barris on treballen. Laia Pèlach, portaveu de la formació independentista, ha denunciat el cas: «Feia temps que se sabia que hi hauria un gran nombre d'agents que es jubilarien i tot i això el govern ha estat incapaç de fer previsió i resoldre el problema. Això demostra que en matèria de seguretat l'únic pla que té l'Ajuntament és el de la improvisació.» D'altra banda, la CUP reclama un canvi en el model de seguretat que aposti per les polítiques de proximitat.

El PSC lamenta que el govern local hagi près «la decisió d'eliminar la figura del policia de barri». Pels socialistes, «no significarà només un retrocés en la seguretat i convivència dels diferents barris, significarà eliminar una filosofia i manera de treballar de proximitat amb la ciutadania, de presència als diferents barris d'enfortir la prevenció i conèixer la realitat dels problemes que preocupen la ciutadania en l'àmbit de la seguretat i la bona convivència». Els socialistes recorden que «feia molts mesos es coneixia que aquest decret», aprovat pel Consell de Ministres.

Pel que fa a Esquerra, denuncia "l'absoluta manca de planificació" en les jubilacions de la policia municipal i que afecta "a un tema tant sensible com és la seguretat ciutadana".

Girona té una ràtio de policia municipal per habitant relativament baixa, recorden els republicans. Afegeixen que "els diferents grups municipals hem denunciat reiteradament aquesta situació i finalment el govern municipal va acordar intentar convocar una mitjana de 3 places per any·. Tanmateix, ja hi havia "una manca de planificació prèvia. Per tant, la nova llei que permet les jubilacions anticipades agreuja un problema que ja existia".

 

Des d'Esquerra també es lamenta la decisió de suprimir la figura del policia de barri. El candidat a l'alcaldia d'Esquerra, Quim Ayats, ha defensat en aquest sentit la necessitat de mantenir i potenciar un model de proximitat amb la ciutadania.

Mentrestant, la portaveu del grup municipal del Partit Popular Català (PPC) a Girona i cap de llista del partit en les properes eleccions municipals del mes de maig, Concepció Veray, ha reaccionat avui al Pla de reorganització de la Policia Municipal que ha presentat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, criticant "la manca de previsió de l'equip de Govern en la planificació de la plantilla de Policia Municipal".

Així mateix, Veray ha recordat que "la prejubilació dels policies municipals als 59 anys és una demanda llargament reivindicada per aquest cos i, per tant, Marta Madrenas la coneixia perfectament i no hauria de mostrar-se tan sorpresa per la signatura d'un decret per part del Govern d'Espanya en aquest sentit". "Per tant, el problema d'ara no està causat perquè un número important d'agents hagin demanat ja la prejubilació sinó, reiterem, per la manca de previsió i d'inversió pressupostària, perquè si hagués existit no caldria esperar fins al mes de juny per tenir cobertes aquestes places", ha sentenciat.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook