Els advocats voluntaris gironins han enviat una carta als diferents ministres d'exteriors de la Unió Europea (UE) desmentint les paraules del seu homòleg espanyol Josep Borrell, en relació als ferits de l'1-O. A la missiva, els lletrats recorden que representen més de 200 persones que estan en litigi només a les comarques gironines per l'actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

La carta, que està escrita en català i en anglès, deixa clar que "els ferits existeixen" i que està avalat per professionals sanitaris que així ho han fet constar. També detallen que ells mateixos van ser "testimonis en primera persona" de les càrregues. Els lletrats també han emès un altre comunicat on posen en dubte les detencions del passat 16 de gener d'activistes i alcaldes per l'ocupació de les vies de l'AVE a Girona.

Des d'aquesta setmana els 27 ministres d'exteriors de la UE tenen una carta en format físic i electrònic sobre les càrregues policials de l'1-O a Catalunya. L'han enviat els advocats voluntaris gironins que representen els ferits per l'actuació policial el dia del referèndum.

L'objectiu, assegura la missiva, és desmentir les paraules del ministre del ram espanyol, Josep Borrell, que assegurava que no s'havien produït més de 1.000 ferits i que moltes de les imatges eren notícies falses (fake news).

Els lletrats mostren la seva "repulsa i indignació" per les paraules de Borrell i recorden que els lesionats han estat examinats per metges i personal qualificat. En aquest sentit, també lamenten les paraules de l'antecessor de Borrell, Alfonso Dastis, que va posar en dubte la professionalitat dels facultatius.

Finalment, els advocats es posen a disposició dels ministres per si volen informar-se més a fons de l'estat dels ferits i de les lesions que han patit. L'escrit acaba demanant als ministres que "no es quedin amb les manifestacions sense fonament" de Borrell i recorda que ONG's d'arreu del món com Amnistia Internacional o Human Right Watch eren presents a Catalunya l'1-O.

Posa en dubte les detencions

En una altre comunicat, els advocats han aprofitat per posar en dubte les detencions que es van dur a terme el passat 16 de gener contra activistes independentistes, un fotoperiodista i dos alcaldes.

Els lletrats recorden que "no totes les detencions són legals" i que la llibertat d'una persona ha de ser "la darrera decisió a prendre per una policia que tingui valors democràtics com a eix d'actuació en tota situació".

Per això, ja avancen que estaran atents i estudiaran si els arrestos per part de la policia espanyola van ser o no d'acord amb la llei, i recorden que davant l'evidència dels fets que no revesteixen actes amb violència, les detencions podrien ser considerades il·legals.