Girona Acull va recordar ahir els morts de l'any 2014 a Ceuta amb una performance a l'Onyar. L'entitat va fer una acció que buscava impacte i va consistir en simular una sèrie de cadàvers a la llera del riu i en una pancarta, on hi havia diverses sabates al voltant, es podia llegir el record als 15 «assassinats» de Ceuta i una condemna a l'Estat com a «responsable dels fets».

L'entitat, com van explicar els seus responsables, tenia com a objectiu denunciar la inacció de la justícia espanyola davant de les 15 persones assassinades el 6 de febrer de l'any 2014 a la platja del Tarajal, Ceuta. Els impulsors també van recordar que, aquell dia, la policia va disparar «145 pilotes de goma, bombes de fum i bales de fogueig», tal com «ha reconegut l'Estat» però van assegurar que els responsables polítics d'Interior i dels estaments judicials no han fet res per solucionar-ho.

Aquesta performance feta en ple centre de Girona tenia com a objectiu, destaquen, recordar els fets i no oblidar les persones així com remoure consciències.

Remoure consciències

I és que com va denunciar l'entitat, segons la seva opinió les víctimes van acabar mortes i el «seu únic delicte va ser arriscar les seves vides per aconseguir un futur digne, un futur amb els mateixos drets i oportunitats que tots nosaltres». Davant d'això, l'entitat gironina va assegurar que «o podem tancar els ulls davant d'aquesta barbàrie o, com a Girona Acull, podem fer un crit unànime per demanar que s'investiguin els fets i es condemnin els autors de tan terrible tragèdia».

Des de Girona Acull també es va denunciar que cinc anys després dels fets «no s'han reparat les víctimes i familiars i no existeixen garanties perquè aquests fets no es tornin a repetir».

I van recordar que «ningú ha respost per aquests crims i la jutgessa de Primera Instancia i Instrucció número 6 de Ceuta ha decretat el sobreseïment», tot i que des del Ministeri de l'Interior es va reconèixer que s'havien produït els llançaments. La causa es troba a un jutjat andalús i asseguren que l'Audiència de Cadis ha exigit, per segona vegada, l'obertura de la causa, ja que el Tribunal va concloure que la magistrada no havia fet totes les gestions necessàries abans de donar per tancat el cas.