El jutjat de primera instància 1 de Girona permet que l'Exèrcit enviï soldats uniformats al saló Expojove. La sentència, a més, anul·la la prohibició que Fira de Girona va imposar a les forces armades de poder participar al certamen durant tres anys (i que, de moment, s'havia deixat en suspens).

Fira de Girona va vetar la presència de l'Exèrcit en aplicació del codi ètic, que impedeix la difusió d'elements bèl·lics als certàmens.

La sentència, però, anul·la aquest article del reglament i critica que Fira de Girona l'hagi aplicat de manera "arbitrària". Entre d'altres, perquè sí que ha permès que s'exhibeixin armadures, espases i llances en altres fires. En concret, esmenta Girocòmic i la mostra de Playmobil (on hi havia diorames que recreaven una batalla medieval i un campament romà).

La presència dels militars al saló Expojove de Girona, que se celebra a la primavera, ha despertat polèmica en els darrers anys. Entre d'altres, perquè a l'estand hi anaven soldats uniformats i també s'hi mostraven imatges bèl·liques (en pòsters, fulletons i plafons informatius).

Al 2017, Fira de Girona va canviar el seu codi ètic i va demanar a les forces armades que, apart de no ensenyar cap imatge, els qui anessin a l'Expojove ho fessin vestits de civil. Però l'Exèrcit no va fer cas; hi van arribar vestits de paisà, però un cop el saló va haver obert portes, es van canviar d'indumentària i es van posar uniforme.

Arran d'això, Fira de Girona va sancionar l'Exèrcit i li va prohibir tenir estand durant tres anys. Ho va fer en aplicació de l'article del codi ètic que impedeix als estands "exhibir elements que atemptin contra la pau i els drets humans" o difondre "elements bèl·lics i que fomentin la violència".

La prohibició s'havia d'aplicar ja l'any passat, però com que l'Estat la va recórrer, el jutjat la va deixar en suspens fins que no emetés sentència. Aquest passat 2018, doncs, el jutge va permetre que les forces armades tinguessin estand; això sí, va resoldre que, de moment, els militars que hi hagués darrere del taulell no portessin uniforme.

"Totalment arbitrària"

Ara, el jutjat de primera instància 1 (on va anar a parar el cas) ja ha dictat sentència. El seu titular, el magistrat Joan Marsal, ha anul·lat la sanció que Fira de Girona va imposar a l'Exèrcit. És a dir, que aquest 2019, si volen, les forces armades podran tornar a participar al certamen.

La sentència critica que, a l'hora d'aplicar el codi ètic, Fira de Girona ho va fer de manera "totalment arbitrària". De fet, assegura que, directament, allò que volia era "dificultar o impedir" la presència dels militars.

Segons el jutjat, "és contradictori" que Fira de Girona consideri que la presència de soldats uniformats contravinguin el codi ètic, quan per contra sí que ha permès que s'exhibeixin armadures i elements bèl·lics en altres fires. I aquí, en concret, la sentència esmenta el Girocòmic (dedicada al món del manga) i la mostra de col·leccionisme de Playmobil, que es van celebrar als mesos d'octubre i novembre.

Pel què fa al primer saló, el jutjat diu que Girocòmic es va anunciar amb un cartell on hi apareixia "un cavaller amb armadura i llança cavalcant un drac". I que fins i tot, quan es va presentar el certamen, el mateix regidor de Cultura es va fer una foto amb personatges "de còmic" vestits amb armadures i espases.

Diorames amb clics

El jutjat també cita explícitament dos dels diorames de l'última edició de la fira de Playmobil. En concret, una maqueta "de grans dimensions d'un recinte emmurallat assetjat per un exèrcit" de clics, i "un campament d'una legió de l'imperi romà".

"És a dir, les escenificacions de combats amb joguines i els còmics bèl·lics no contravenen el codi ètic [...] però la presència de personal uniformat al recinte d'Expojove sí", recull la sentència. I conclou: "Resulta evident que Fira de Girona no interpreta el seu codi ètic de la mateixa manera amb tots els participants dels certàmens que organitza".

Per això, el jutjat anul·la part de l'article del codi ètic i el torna a reescriure, traient explícitament aquella part del redactat que esmenta que no s'exhibiran "elements bèl·lics". Això, doncs, això és el que permet que l'Exèrcit pugui tornar a portar uniforme al saló Expojove.

L'Ajuntament recorrerà

L'alcaldessa de Girona i presidenta del Patronat de la Fundació Fira de Girona, Marta Madrenas, s'ha mostrat molt "decebuda" amb la resolució judicial i ha lamentat que no es contempli "la defensa de la cultura de la pau". Per tots aquest motius, l'Ajuntament de Girona ja ha anunciat que recorrerà la sentència. "Sembla que hi ha molts arguments que ens permetran que la resolució es modifiqui", ha conclòs l'alcaldessa.

A més, Madrenas també ha qualificat com un gest "greu" el fet que la sentència anul·li part del codi ètic aprovat pel Patronat de la Fundació. Considera que és un gest "inaudit i inexplicable" que un jutge "impedeixi que impedim imatges bèl·liques en futures edicions".

De fet, ara fa tan sols quinze dies, Madrenas ja va demanar al comitè executiu de la Fira que s'imposés una nova sanció a l'Exèrcit, també per incomplir el codi ètic. Aquest cop, perquè en l'edició de l'any passat, a l'estand de les forces armades hi apareixia la silueta d'un soldat armat. Un cartell que va generar rebombori.

La sanció s'havia de votar en la propera reunió del comitè executiu (que se celebrarà divendres vinent). Ara, però, Madrenas ha assegurat que amb la sentència del jutjat "aquesta mesura ha quedat capada". Malgrat tot, Madrenas ha refermat la seva defensa "dels valors de la pau" i per això no veu adequat "la presència de l'exèrcit en un espai en què els joves busquen informació sobre el seu futur professional", ha reblat.

El PP celebra la decisió judicial

PPLa portaveu del grup municipal del PP a Girona, Concepció Veray, ha celebrat la sentència i ha dit que anul·la les "decisions sectàries de Madrenas". Veray ha afirmat en un comunicat que el seu partit sempre ha defensat i defensarà la participació plena de les forces armades a l'Expojove i ha recordat que la resolució del jutjat respon a una demanda interposada l'any passat pel Ministeri de Defensa.

A més, Veray ha insistit que "la sentència coneguda avui confirma allò que ja vam denunciar des del Partit Popular en relació al codi ètic: que era una 'madrenada', que estava fet només per vetar la presència de l'Exèrcit i que s'aplicava de manera arbitrària".