Les declaracions dels primers acusats han arribat en la tercera jornada del judici, entre ells la de l'exvicepresident Oriol Junqueras, que s'ha definit com un "pres polític" i ha defensat en tot moment el caràcter pacífic del procés sobiranista català i la seva innocència i la dels seus companys.

LA FRASE DEL DIA:

"Ho he dit en moltes ocasions: Estimo Espanya i la gent d'Espanya i la llengua i la cultura espanyola. Ho he dit moltes vegades perquè és veritat", ha assegurat Junqueras en incidir en el fet que per garantir la convivència pacífica entre Catalunya i Espanya és necessari parlar entre iguals, és a dir, entre Estats.

LA IMATGE DEL DIA:

Assegut a escassos metres d'un tribunal de set jutges i sense cap paper de suport, després d'una petita taula de fusta de la Sala de Plens del Tribunal Suprem s'ha pogut veure Junqueras, vestit de negre, sol i bastant expressiu, durant gairebé una hora i mitja de declaració.

EL PROTAGONISTA:

Com era previsible, Junqueras s'ha convertit en el protagonista de la jornada, que ha aprofitat per llançar un al·legat polític després de, segons ell mateix ha dit, "un any i mig de silenci forçat" en estar en presó preventiva des del novembre del 2017.

No obstant això, Junqueras no ha ofert un dels moments més esperats del judici: el seu cara a cara amb la Fiscalia, a la qual ha declinat contestar en assumir que és "un pres polític" sotmès a un "judici polític" pel que pensa.

L'ANÈCDOTA:

El segon acusat a declarar, l'exconseller Joaquim Forn, ha provocat riallades a la sala, represes pel president del tribunal, Manuel Marchena, quan el fiscal li ha preguntat si els exconsellers Jordi Jané -a qui va substituir a Interior-, Neus Munté i Meritxell Ruiz van abandonar el Govern dos mesos abans de l'1-O per la seva oposició al referèndum il·legal.

"No ho crec, perquè tots ells van anar a votar", ha replicat Forn, davant la qual cosa s'ha originat un murmuri de rialles entre el públic, que Marchena ha tallat amb l'advertència que si hi havia signes d'aprovació o desacord entre els assistents a les declaracions dels acusats els obligaria a abandonar la sala.

AGENDA:

El Tribunal Suprem prosseguirà amb els interrogatoris dels acusats dimarts que ve a les 10.00 hores.