18 de febrer de 2019
18.02.2019
Diari de Girona

CUP, PSC i Cs retreuen al PP i a ERC que validin els pressupostos de CiU

Republicans i populars indiquen que no són els comptes municipals que haurien volgut però volen evitar la «paràlisi» de la ciutat que suposaria la no aprovació dels números

18.02.2019 | 20:15
CUP, PSC i Cs retreuen al PP i a ERC que validin els pressupostos de CiU

El guió ja estava escrit i ningú va sortir-se'n. Les abstencions dels quatre regidors d'ERC-MES i de la regidora del PP Concepció Veray, van permetre que amb els deu vots afirmatius de l'equip de govern de CiU els pressupostos per a l'any 2019 poguessin tirar endavant. Els quatre regidors de la CUP, els quatre del PSC i els dos de Ciutadans també havien de sumar deu vots negatius i l'alcaldessa hauria hagut de decantar la balança a favor seu gràcies a la potestat del vot de qualitat que serveix per desempatar votacions. Però no va ser necessari, per absència de la regidora socialista Elisabet Riera, per motius personals. Els grups contraris al pressupost van criticar que ERC i el PP acordessin el pressupost amb CiU.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas (CiU), va exposar que les línies generals dels 117 milions del pressupost es basen en cinc apostes: seguretat, serveis socials, habitatge, sostenibilitat i més recursos per al personal municipal. Va indicar que les accions responien a demandes dels veïns i dels mateixos grups municipals. Va recordar que un vot negatiu impediria fer les inversions, valorades en més de sis milions, i dotar de 3,6 milions més diferents serveis municipals. També va destacar que, malgrat tornar a congelar taxes i impostos, la bona gestió financera amb la reducció del deute permetia incrementar el pressupost.

Per al PP, la seva portaveu, Concepció Veray, va indicar que el seu vot s'havia decantat cap a l'abstenció per «no posar pals a les rodes» ni «paralitzar la ciutat» i perquè el pressupost inclou mesures que la seva formació havia exigit com ara l'«increment per millorar les polítiques socials» perquè hi ha una aposta per la seguretat amb un augment de la plantilla de la policia municipal en deu agents, que considera «que no és suficient però sí un primer pas». Finalment, va exposar que ha aconseguit incloure inversions com ara l'increment d'un 100% de la partida per a càmeres de videovigilància, el projecte d'aparcament a Montjuïc o la millora i adequació de la plaça Jordi de Sant Jordi.

Per Esquerra, Miquel Poch va ser molt crític amb l'equip de govern, recordant que el 2015 havien pactat 19 actuacions amb ells per als pressuposts del 2016 i que ben poques s'havien complert. Però va argumentar també que els preocupava «l'impacte negatiu per a la ciutat» de votar que no als comptes. Per això, van decidir apostar per incloure almenys algunes propostes d'inversió que validaran en una comissió de seguiment: pla especial de les Pedreres, parc de la Devesa, espai cívic a Montjuïc, millores a les voreres, parc infantils més accessibles, millores a les línies d'autobús i el restabliment de la policia de barri.

Pel que fa als grup que hi van votar en contra, per ordre d'intervenció, la primera va ser Míriam Pujola (Ciutadans). Pujola va lamentar que el PP doni «benzina a l'alcaldessa, sabent que, en comptes de fer-la servir per arribar més lluny, la farà servir per cremar les relacions amb la propera institució que li passi pel davant».

Alcaldessa del «megàfon en mà»

La representant taronja va criticar que els pressupostos del govern municipal no incloguin mesures culturals i d'educació com la gratuïtat dels llibres de text, que no es compleixi la ràtio del número d'agents policials per una ciutat de 100.000 habitants i que no s'inverteixi en barris de la perifèria en temes de seguretat, neteja i llum. I va insistir que no volien legitimar una manera de fer ni donar carta blanca a Madrenas perquè «segueixi megàfon en mà o tallant les vies» del TAV.

Sílvia Paneque (PSC) va exposar que els pressupostos «volen acontentar tothom i no acontentaran ningú». En aquest sentit, va criticar que hi ha moltes partides de 5.000 euros que, al seu parer, de ben poc serviran. «De tot això que aprovem avui, potser d'aquí un any no en veurem res», va etzibar. I va recordar que al llarg dels darrers anys hi ha hagut «incompliments sistemàtics» de compromisos, quan en política «s'ha de ser fiable». «Són uns pressupostos sense un projecte clar que inclouen propostes d'aquells qui han cridat més, però cap té prou recursos per tirar endavant», va assegurar. Finalment, va criticar que ERC validi uns pressupostos que hipotequen projectes de futur.

Per la CUP, Laia Pèlach va criticar el «pacte a tres bandes», un fet que, al seu parer, posa de manifest que potser ERC, PP i CiU «no estan tan lluny». També va exposar que l'acord no preveu res per alguns àmbits com ara joventut o salut. Aprofitant que a Girona hi ha el festival de circ, va acusar l'equip de govern de fer «equilibrisme» i «trilerisme» i també va qüestionar l'existència de moltes partides de 5.000 euros que ni tan sols tenen reserva de major partida econòmica per al 2020. Consideren que la reserva de 200.000 euros per a l'àrea d'habitatge no servirà més que per «tapar forats» .

En la rèplica, Planas (CiU) va agrair «l'acord de mínims» amb ERC i el PP, va recordar que els 5.000 euros són per iniciar projectes de llarga tramitació i, finalment, va recordar que no tirar endavant els comptes suposava bloquejar 6 milions d'inversió i 3,6 per a serveis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook