L'Associació de Transports de Girona (Asetrans(Asetrans) ha demanat a l'Ajuntament de Girona que posposi la seva decisió d'anul·lar la zona d'aparcaments per autocars turístics que hi ha al Barri Vell. El govern local va anunciar que a partir d'aquest divendres 1 de març, les zones d'aparcament del carrer de Berenguer Carnicer i del passeig de José Canalejas seran places reservades per als veïns del barri, en comptes dels autocars turístics. Des d'Asetrans creuen que eliminar aquesta zona incentiva que la gent utilitzi el vehicle privat i va en contra de la sostenibilitat. A més, també han apuntat que la mesura no fomenta el turisme, perquè la gent haurà de baixar massa lluny per arribar a llocs emblemàtics de la ciutat com ara la Catedral.

L'Ajuntament de Girona vol eliminar les zones d'aparcament per a autobusos turístics que hi ha al carrer de Berenguer Carnicer i al passeig de José Canalejas, al costat del Barri Vell. Davant d'aquesta nova mesura, que es començarà a aplicar aquest mateix divendres 1 de març, l'Associació de Transports de Girona (Asetrans) demana al govern local que posposi la decisió.

Denuncien que cap membre de l'executiu municipal ha consultat la nova mesura amb l'associació i per això demanen una reunió amb l'alcaldessa i els regidors implicats. A més, han detallat que hi ha altres organismes com ara el Patronat de Turisme Girona - Costa Brava que tampoc tenien constància d'aquesta decisió.

Des de l'Asetrans entenen que el consistori vulgui reforçar l'aparcament per als veïns del Barri Vell i per això proposen que en comptes d'eliminar totes les places destinades als autocars, s'opti per mantenir un punt de recollida.

D'aquesta manera, les excursions turístiques o escolars podrien anar fins a aquesta parada i fer baixar a tots els passatgers. Posteriorment, els conductors anirien a aparcar a Fontajau i a l'hora de recollir la gent, tornarien al mateix punt. L'associació creu que aquesta alternativa és totalment compatible amb l'habilitació de noves zones d'aparcament per cotxes privats del Barri Vell.

De fet, l'Asetrans ha matisat que en cas en què no s'opti per aquesta mesura, o alguna similar, serà perjudicial pel turisme. La previsió de l'Ajuntament és que els autocars baixin als passatgers o bé a l'aparcament de Fontajau o bé a l'estació d'autobusos. L'associació ha afirmat que tan un punt com l'altre estan a més d'1,5 km de la Catedral de Girona, mentre que l'actual zona d'aparcament està a 500 metres.

Per això també han recordat que en el cas de les escoles que vulguin visitar el centre històric de Girona s'obligarà als nens a caminar més 1,5 km i això pot provocar que molts alumnes d'edats infantils optin per no venir a la ciutat.