Els organitzadors del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or van fer balanç ahir dels sis dies d'espetacles a la la carpa de la Devesa i van posar de relleu el creixement del públic de fora de la ciutat i de fora de les comarques gironines. Un fet que accentua l'impacte ecomònic del festival a la capital gironina. En concret, per les 16 sessions hi van passar 33.297 espectadors (amb una ocupació del 94,8%), xifra que suposa un nou rècord d'assistència. Dins d'aquesta xifra, el 28 % eren, segons una enquesta feta pel Festival, de la ciutat de Girona. I un 10% més de la resta del Gironès. De la resta de la demarcació, hi va haver el 27% d'assistents. El 35% restant era de fora de les comarques gironines, dels quals el 28%, de la resta de Catalunya, sobretot de Barcelona. Un 2% eren de la resta de l'Estat i el 5% que falta, de l'estranger, sobretot de França, però també del Japó i Rússia.

Tot plegat va provocar que aquells dies hi hagués una ocupació hotelera «inusual», per a un mes de febrer a Girona i a Salt, segons el mateix gremi. Va haver-hi alguns dies amb les habitacions al 100%. L'any passat, el Patronat de Turisme va establir un impacte econòmic per a la ciutat d'aproximadament 1,5 milions d'euros, que, segons la vicepresidenta de la Diputació, Maria Àngels Planas, enguany se superarà. Pel que fa als organitzadors, van reservar 1.006 pernoctacions per a artistes, personal i jurats.

Quins ingressos té?

El director del festival, Genís Matabosch, va posar de relleu que hi ha 117 empreses, entitats i institucions que col·laboren en l'èxit de l'esdeveniment. Això sí, va posar els números sobre la taula perquè es veiés com es financia el festival, que té un cost de 651.039 euros. Un 28,6% dels ingressos prové de subvencions públiques (65.000 euros l'Ajuntament de Girona, 62.000 euros la Generalitat i 60.000 euros la Diputació). Els 464.039 euros restants (71,28%) corren a risc del promotor. Segons Matabosch s'han aconseguit amb vendes d'entrades, les cafeteries i el marxandatge (384.815 euros) i amb patrocinis de privats (79.224 euros).

Pel que fa a l'alcaldessa, Marta Madrenas, va mostrar-se molt satisfeta perquè l'esdeveniment es faci a Girona i va remarcar que és important remarcar que a la ciutat hi ha diverses apostes per exercir de capital cultural. Va indicar que la cultura i l'educació són dos pilars per fer que la ciutadania sigui més «culta i crítica» i es va mostrar molt satsifeta perquè pel circ hi han passat 8.021 nens. «Han consumit aquesta fórmula de cultura i potser alguns ara buscaran altres aventures culturals», va explicar, per deixar clar que hi ha molts tipus de cultures i que d'un tipus d'art es pot passar a un altre.