L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, vol evitar que grups «xenòfobs», amb ideari racista i altres col·lectius que «atempten clarament contra els principis i valors democràtics més elementals» puguin utilitzar «l'espai públic i els equipaments públics». L'alcaldessa, de moment, ha enviat un escrit als serveis jurídics per tal que estudin de mquina manera legal es pot impedir a aquests grups que puguin usar aquests indrets.

En concret, Marta Madrenas ha requerit als serveis jurídics que facin un informe per «posar en pràctica a la ciutat de Girona que l''Ajuntament pugui impedir l'ús de l'espai públic i els equipaments públics a col»lectius i formacions que proclamin un ideari clarament xenòfob, de discriminació vers les dones, homòfob o d'enaltiment al franquisme, entre d'altres, discursos tots d'ells que vagin en contra dels trets més bàsics d'una societat democràtica i diversa», I apunta que, en especial « referència a les formacions polítiques on el seu ideari contingui inequívocament propostes d'aquest tipus».

Marta Madrenas exposa que s'acosten les eleccions generals, municipals i europees i que hi ha un «rebrot de moviments que atempten clarament contra els principis i valors democràtics més elementals». I deixa clar que Girona ha de continuar amb la línia de defensa de la democràcia, els drets humans, la solidaritat i la pau, valors que ens van fer mereixedors del Premi Europa 2016».l Premi Europa 2016».

L'objectiu darrera d'aquest requeriment és el de crear un codi ètic que reguli quan es poden deixar espais i sobretot quan no i amb quin argument.