L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, vol evitar que grups «xenòfobs», amb ideari racista i altres col·lectius que «atempten clarament contra els principis i valors democràtics més elementals» puguin utilitzar «l'espai públic i els equipaments públics». L'alcaldessa, de moment, ha enviat un escrit als serveis jurídics per tal que estudiïn de quina manera legal es pot impedir a aquests grups que puguin usar aquests indrets.

En concret, Marta Madrenas ha requerit als serveis jurídics que facin un informe per «posar en pràctica a la ciutat de Girona que l'Ajuntament pugui impedir l'ús de l'espai públic i els equipaments públics a col·lectius i formacions que proclamin un ideari clarament xenòfob, de discriminació vers les dones, homòfob o d'enaltiment al franquisme, entre d'altres, discursos tots d'ells que vagin en contra dels trets més bàsics d'una societat democràtica i diversa». I apunta, en especial, «a les formacions polítiques on el seu ideari contingui inequívocament propostes d'aquest tipus».

Marta Madrenas exposa que s'acosten les eleccions generals, municipals i europees i que hi ha un «rebrot de moviments que atempten clarament contra els principis i valors democràtics més elementals». I deixa clar que Girona ha de continuar amb la línia de defensa de la democràcia, els drets humans, la solidaritat i la pau, valors que ens van fer mereixedors del Premi Europa 2016».

L'objectiu darrere d'aquest requeriment és el de crear un codi ètic que reguli quan es poden deixar espais i sobretot quan no i amb quin argument.