Girona acollirà els dies 30 i 31 de març la primera prova de la Copa del Món de Marxa Nòrdica, organitzada per Nordic Walking Girona i la Federació Nordic Walking Original (ONWF), coincidint amb la celebració de la 6a edició de la Marxa Nòrdica Solidària, en benefici de la Fundació Oncolliga Girona.

L'objectiu dels organitzadors és celebrar un cap de setmana de marxa nòrdica, esport, natura, salut i solidaritat i per això s'han previst recorreguts diferenciats per qui vinguin a competir i per als que ho vulguin gaudir des d'un vessant més lúdic i solidari. A més, s'aprofitarà l'esdeveniment per fer un petit homenatge Eva Günthor, apassionada de la marxa nòrdica, que va morir l'any passat a causa d'un càncer de pulmó. Tots els seus bastons es posaran a la venda de forma simbòlica i els diners recollits aniran destinats a la investigació sobre càncer.

La Marxa Nòrdica Solidària comptarà, excepcionalment, amb una doble jornada. El dissabte hi haurà dos recorreguts d'11 km i 13 km que s'endinsaran a la Vall de Sant Daniel, i el diumenge, tres distàncies (5 km - 11 km -17 km) per les Hortes de Santa Eugènia i de Salt. Els dos dies la sortida es farà a les 9 del matí des de del Parc de les Ribes del Ter, darrere el Pavelló de Fontajau. Les inscripcions (10 euros per persona) es poden fer online fins al 28 de març des de la web de la Fundació Oncolliga Girona. En el moment d'inscriure's, els participants tindran l'opció de llogar els bastons (3 euros per dia).

El vessant competitiu se celebrarà només el diumenge i els organitzadors han volgut remarcar que per participar en la prova de la Copa del Món no cal estar federat, ja que no es tracta d'una prova oficial. Hi haurà tres distàncies a escollir (5,25?km - 10,5?km - 21?km) i estarà supervisada per diferents àrbitres al llarg de tot el recorregut. Girona es convertirà així en la primera seu d'un tour de competicions que en els pròxims mesos passarà també per ciutats d'Ucraïna, Rússia, Polònia, Finlàndia, Itàlia i Luxemburg.

El preu de les inscripcions serà, en aquest cas, de 25 euros i el punt d'inici dels recorreguts serà també el Parc de les Ribes del Ter, a les 9.05 h. A partir de les 7.30 es farà control d'inscripcions i entrega de dorsals i xips.

La prevenció del limfedema

La marxa nòrdica és una manera de caminar en la qual s'inclou no només l'acció de les cames, sinó també la part superior del cos. Es tracta de caminar amb dos bastons dissenyats especialment per a aquesta modalitat esportiva, fent que sigui un moviment natural per al nostre cos i actuant de forma suau, però molt efectiva.

Dins l'àmbit oncològic, i més concretament en el càncer de mama, s'ha demostrat que la marxa nòrdica juga un paper important com a exercici per prescriure en un programa preventiu contra el limfedema secundari. Per aquest motiu, la Fundació Oncolliga Girona va incloure aquesta activitat entre els seus serveis de prevenció i rehabilitació. Les sessions de marxa nòrdica terapèutica estan dirigides pels fisioterapeutes de l'entitat i actualment hi ha grups en funcionament a Girona, Figueres, Olot i Palamós.