​Fira de Girona​ vol revocar la sentència que permet a l'Exèrcit enviar soldats uniformats al saló Expojove. Ha presentat un recurs contra la resolució del jutjat de primera instància 1 que haurà de resoldre l'Audiència. Fira de Girona al·lega que el Ministeri de Defensa va incomplir de forma "patent, manifesta i clamorosa" l'acord al qual havien arribat, perquè les forces armades havien acceptat participar a la fira amb personal civil. I no obstant això, en l'edició del 2017, els qui hi havia a l'estand es van posar l'uniforme militar poc després que l'Expojove obrís portes. El recurs també considera "desafortunat" que a la sentència el jutge al·legui que Fira de Girona interpretés de manera arbitrària el codi ètic, perquè es van exhibir armadures i objectes bèl·lics en fires com la del còmic o Playmobil. Diu que no es poden comparar les forces armades amb les "disfresses" i "joguines de plàstic" que es veuen en aquests certàmens.

Fira de Girona manté que no hi ha motius perquè l'Exèrcit pugui assistir al saló Expojove sense portar uniforme militar. I en conseqüència, mantenir la sanció que se li va imposar per incomplir el codi ètic. És a dir, vetar que les forces armades puguin tenir presència al certamen durant tres anys.

Al recurs que ha presentat, Fira de Girona sosté que l'actuació del Ministeri de Defensa "no es pot considerar ajustada a la bona fe" en l'edició del 2017, que ha estat el focus de la polèmica. Aquell any, tot i acceptar allò que establia el codi ètic i no impugnar les normes, l'Exèrcit va incomplir "de forma patent i clamorosa" la condició de participar al certamen sense uniforme militar.

Fira de Girona subratlla que l'Exèrcit va actuar amb una clara "intencionalitat" i amb "la voluntat explícita" d'incomplir el contracte. Perquè poc després que el saló obrís portes, el personal que hi havia a l'estand -i que havia entrat al Palau Firal vestit de civil- es va canviar i es va posar l'uniforme militar.

El recurs sosté que Fira de Girona en cap moment va actuar de manera "desproporcionada, arbitrària" ni amb voluntat "d'excloure" que l'Exèrcit tingués estand al saló. Afegeix que exigir-li no dur uniforme es tracta d'una decisió "justificada i raonable en relació amb la sensibilitat de la ciutat de Girona en promoció de la pau".

Disfresses i recreacions amb joguines

El recurs diu que la sentència no s'ajusta a dret i critica obertament els arguments esgrimits pel jutge, establint paral·lelismes entre Expojove i altres fires com Girocòmic o la Internacional de Col·leccionisme de Playmobil. A la sentència, el jutge va incloure-hi quatre fotografies d'aquests certàmens per justificar que Fira de Girona va actuar de manera arbitrària a l'hora d'aplicar el codi ètic. Sostenia que, de fet, a Girocòmic també s'hi veien armadures, espases i llances, i a la mostra de Playmobil hi havia dos diorames que recreaven una batalla medieval i un campament romà.

El recurs critica que és "desafortunat" equiparar les forces armades amb "personatges de còmic vestits amb espases i armadures" o "disfresses basades en personatges de manga, còmic, anime, pel·lícules i videojocs". A més, subratlla que a Girocòmic només es permeten "imitacions d'armes fetes de plàstic, cartró o altres materials que no comportin perill" i que els diorames de Playmobil són "recreacions d'episodis històrics fets amb joguines". "No és l'objectiu del codi ètic prohibir la difusió de fets històrics", recull l'escrit que s'ha entrat al jutjat.

Fira de Girona també critica que el mateix jutge, per iniciativa pròpia, aportés aquestes fotografies en sentència. Considera que això ha vulnerat el dret a defensa perquè en cap moment del litigi es va debatre aquest argument.

"S'han utilitzat fotografies i elements que no han format part del debat jurídic i de l'activitat probatòria durant el procediment", esgrimeix el recurs. Per tot això, Fira de Girona demana que es revoqui la sentència. El recurs d'apel·lació ja s'ha admès a tràmit.

Ara el jutjat s'haurà de pronunciar sobre la presència de l'exèrcit, enguany al saló d'ensenyament.