La presència de l'Exèrcit al saló Expojove de Girona ha tornat a aixecar polèmica. Després de la sentència que reescrivia part del codi ètic de la Fira, les forces armades han tornat a enviar personal uniformat a l'estand. Durant el matí, però, l'Expojove ha viscut dues protestes contra els militars. Joves del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han ocupat l'estand durant una estona, han cremat fotos de les forces armades i del rei durant la Pasqua militar i han vessat pintura davant el mostrador. La Coordinadora d'ONG Solidàries, per la seva banda, ha ironitzat contra la sentència portant un clic de Playmobil, que ha llegit un manifest a les portes de l'Expojove. La directora de la Fira, Coralí Cunyat, diu que en aquesta edició no els tocava altre remei que complir la sentència, però que no deixaran d'impulsar "els valors de la cultura de la pau".

Després que el jutjat de primera instància número 1 de Girona permetés que l'Exèrcit anés a l'Expojove amb uniforme, les forces armades han tornat a enviar personal uniformat al certamen. D'ençà que el saló ha obert les portes, quatre militars atenien els joves que s'acostaven a l'estand. No hi havia, però, pòsters amb imatges bèl·liques o d'armament (com havia passat en edicions anteriors).

La presència de l'Exèrcit al certamen, però, ha tornat a ser focus de protestes. Cap a dos quarts d'onze del matí, un grup de joves convocats pel SEPC han ocupat l'estand durant una estona. Quan els han vist arribar, els militars han optat per marxar. Els manifestants han desplegat una pancarta amb el lema 'Ni a l'Expojove ni enlloc, fem fora l'Exèrcit espanyol' i han corejat consignes contra les forces armades.

Vigilats pels Mossos d'Esquadra, els joves han cremat diverses fotografies on hi sortien soldats o el rei uniformat durant la Pasqua militar. També han vessat pintura davant l'estand i han llegit un manifest criticant que l'objectiu de l'Exèrcit era "reclutar mercenaris que defensin els drets de l'OTAN, una aliança militar que fa passar el petroli i l'espoliació de matèries primeres per damunt dels drets humans".

Els estudiants han recordat que la moció sobre desmilitarització de Catalunya, aprovada pel Parlament, "veta explícitament la participació de l'Exèrcit en espais educatius" com l'Expojove i han reclamat una acció "contundent" per part de l'Ajuntament, Fira de Girona i la Generalitat. Durant la protesta, mentre els membres del SEPC cridaven en contra les forces armades, un altre grup els responia amb proclames a favor d'Espanya.

Playmobil davant la Fira

La segona de les protestes contra la presència de l'Exèrcit s'ha fet a les portes de Fira de Girona cap a quarts de dotze del migdia. En aquest cas, qui l'ha organitzada ha estat la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines.

La coordinadora ha muntat una taula on hi havia diversos clics de Playmobil vestits de soldats romans, medievals, d'indis o d'egipcis, entre d'altres. D'aquesta manera, l'entitat volia ironitzar sobre la part de la sentència que, precisament, permet a l'Exèrcit dur uniforme a l'Expojove emparant-se en què en altres fires (com el Girocòmic o la mostra de Playmobil) s'hi veuen joguines o disfresses amb armes de plàstic.

A més, per donar-hi més relleu, un dels activistes ha llegit el manifest des de darrera d'un clic gegant. El text critica que l'Exèrcit "és una clara aposta per la llei del més fort davant la del més just" i que reclutar joves "no és una sortida laboral com qualsevol altra". "I això és el que el Ministeri de Defensa fa a l'Expojove; res a veure amb una fira de joguines o còmics on hi ha dracs, cavallers i històries fantàstiques, i en què la finalitat de l'estand és entretenir infants i joves", subratlla el manifest.

"Reiterem, de nou, que cap exèrcit és digne de tenir un estand a Fira de Girona, en incomplir el principi de cultura de pau, igualtat i drets humans que regeix el seu codi ètic", conclou el text.

"Volem fer complir el codi ètic"

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, explica que no els ha tocat més remei que complir la sentència i permetre que l'Exèrcit, si volia, anés a l'Expojove amb uniforme. Cunyat, però, també ha recordat que s'ha presentat recurs contra la sentència, que ha de resoldre l'Audiència, i ha deixat clara la seva "voluntat" que aquesta també sigui una fira "on es promoguin els valors de la cultura de la pau" i d'intentar evitar "els conflictes" d'aquestes darreres edicions.

"Volem fer complir el codi ètic, que exigeix que no s'exhibeixin elements bèl·lics; aquest és el punt en què ens trobem i per això hem presentat recurs", ha dit Cunyat, en referència a la sentència. "Com a institució ja hem marcat clarament el nostre posicionament", hi ha afegit. En referència a les protestes, la directora de Fira de Girona ha dit que ells respecten "la llibertat d'expressió", però ha demanat -això sí- que "les manifestacions es facin amb tranquil·litat".