Temps de Flors incorporarà aquest anys dos nous espais que mai fins ara havien format part de la mostral floral de Girona: el fossar de l'absis de la Catedral, del pont del Dimoni. El primer anirà a càrrec de 200 voluntaris del BBVA i permetrà, per primer cop, que els visitants s'hi puguin passejar en una oportunitrat única per per observar una nova perspectiva de la Catedral. El segon anirà a càrrec de l'Associació de Comerciants de Santa Eugènia i forma part de Temps de Flors després que s'hagi reconstruït sobre el riu Güell. El pont, datat de l'any 1357 i reconstruït recentment, ha suposat la recuperació d'un llegat medieval de l'antic poble de Santa Eugènia.

En total, la mostra floral tindrà 171 projectes i 137 espais, s'inaugurarà aquest dissabte i s'allargarà fins al 19 de maig. Són menys que en l'anterior edició, tot i que, en part es deu al fet que enguany s'ha agrupat en un sol projecte un conjunt d'instal·lacions que en l'any passat es comptaven per separat.

També es dona continuïtat a l'open Night, consistent en l'obertura d'espais en horari nocturn (fins a les dotze de la nit). Serà els dos dissabtes i el dimecres. Aquest dia, sol considerar-se el dia dels gironins ja que, en ser entre setmana, molts dels visitants ja no són a la ciutat.

Durant tots aquests dies resorgiran els eterns debats sobre la bellesa dels projectes, la presència de flor natural, les molèsties als veïns i l'afluència de gent, que en els darrers anys s'ha xifrat, gràcies a diversos estudis a l'entorn dels 250.000 visitants. Els espais a visitar - jardins, patis, edificis, monuments, espais i racons de la ciutat- inclouen cada any, projectes florals realitzats desinteressadament per entitats i voluntariat.

Un dels grans enigmes i, al mateix temps, un dels espais que genera sempre més expectació són les escales de la Catedral, que enguany ha de decorar Jordi Pascual amb el projecte batejat com a «el bosc de les flors». Altres espais sempre molt visitants són els Banys Àrabs, els soterranis de la Catedral, Torre Gironella, l'església de Sant Martí i les seves escales, el Passeig Arqueològic, Santa Llúcia, Sant Martí, les Àligues, Sant Pere de Galligants, els Dolors, la plaça dels Jurats o Les Sarraïnes, entre d'altres, a banda dels patis privats d'algunes cases com la Casa Lleó Avinay, la Casa Agullana, la Pabordia, la Casa Sambola- Pla Dalmau, la Casa Boadas Formiga o Casa Norat així com els jardins dels Alemanys, del Campaner (que obren per segona any), de la Francesa o del doctor Figueras, entre altres. I com no, els ponts que serveixen per creuar l'Onyar.

Enguany es dona continuïtat al projecte del Pla V (de Verd) d'ampliació de l'itinerari de Temps de Flors i de recuperació d'espais verds de gran valorar natural i patrimonial s'han habilitat unes zones de descans amb vistes insòlites de la ciutat. Concretament, s'han adequat espais a la zona del Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona, a Can Colomer, a la Mina i a la Torrassa.

"Un any més, Temps de Flors ens permetrà donar visibilitat al nostre patrimoni arquitectònic i posar en valor la força de la gent, que és qui realment ha fet possible que l'esdeveniment hagi evolucionat, s'hagi fet gran, tingui un ressò internacional i sigui més valorat al llarg dels anys" ha destacat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que també ha afegit que "la mostra floral explica com la creativitat i la complicitat dels agents implicats són en l'essència de tot el què fem a la ciutat". Per la seva banda, la regidora Glòria Plana Yanes ha ressaltat també "el paper dels voluntaris i voluntàries i de les associacions que aconsegueixen que, de nou, Girona estigui coberta de flors". En total, hi haurà més de 1.100 persones voluntàries i una vuitantena de treballadors de les brigades municipals de Girona.

Homenatge als impulsors

A més, aquest any, Temps de Flors retrà homenatge a tres dels impulsors de la mostra floral que enguany arriba a la 64a edició: Rosa Maria Labayen (presidenta de l'Associació Amics de la Girona Antiga), David Marca (president honorífic de l'Associació Amics de les Flors de Girona) i Josep Tarrés (president de l'Associació Amics dels Jardins Històrics i dels paratges naturals). L'homenatge consistorirà en una sèrie d'accions sorpresa.

Mobilitat reduïda

Una de les novetats més destacades d'aquesta edició serà la incorporació de dos recorreguts pensats perquè puguin ser accessibles i practicables per a persones amb mobilitat reduïda. Els dos itineraris s'han integrat al plànol de Temps de Flors. Un dels circuits està pensat per fer-lo en vehicles motoritzats adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i l'altre vol facilitar l'accés a les persones amb cadira de rodes. A més de marcar els dos itineraris, el plànol incorpora per primer cop una icona per indicar quines exposicions florals en patis, monuments, jardins o zones urbanes són practicables per a persones amb mobilitat reduïda.

Gastronomia i còctels

Les flors formaran part dels menús gastronòmics d'un total de 27 establiments adherits a l'Associació d'Hostalera, Turisme i Restauració de Girona a través de la iniciativa #gastroflors. A més, durant els vespre del festival floral, una vintena de locals de restauració i d'oci nocturn de la ciutat oferiran, en el marc de «flors de nit», aperitius, còctels, tapes, cuinats tisanes, dolços, postres, menús i altres especialitats elaborades amb un comú denominador: les flors. Aquesta iniciativa està impulsada per la Fecasarm i les entitats que en formen part. Alguns establiments hotelers, oferiran promocions especials amb motiu de Temps de Flors.

Educació

Els escolars gironins participen a Temps de Flors amb múltiples activitats que es realitzen a les aules i amb projectes diversos en el marc del festival, com el de la denominada Zona U del Mercadal. Aquí molts centres escolars i escoles bressol de la ciutat i de l'àrea urbana fan els seus propis muntatges i es crea tot un vial, el carrer Nou, farcit de petits muntatges un al costat de l'altre que serveix per omplir encara més de vida aquest ­carrer comercial. També hi ha el projecte que des fa vint anys promou l'Ajuntament a través de La Caseta - Serveis Educatius de Girona. Alguns centres educatius participen també amb projectes propis.

Cultura

En el marc del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), i la Nit dels Museus (19 de maig), els museus de la ciutat oferiran jornades de portes obertes i han programat diverses activitats. Al Museu del Cinema hi haurà una exposició d'ombres xineses, al Museus dels Jueus una vetllada «poètico musical», al Museu d'Història de Girona un documental sobre Mon Marquès, i al Museu d'Arqueologia (19 maig) el concert «Encís» de la mà de Gerard Marsal i Marta Serra. Al Pati Cultural de la Diputació hi haurà un cicle de concert i a la plaça Independència el festival de gospel. «A Cappella Festival», entre altres esdeveniments musicals.

Busos turístics

Per Temps de Flors, i només per Temps de Flors, l'Ajuntament de Girona permetrà als autobusos que visitin Girona encotxar i desencotxar als punts del carrer Berenguer Carnicer que ara mateix només estan habilitats per als autobusos escolars. Això ho ha explicatr l'alcaldessa, Marta Madrenas, que ha admès que aquests dies hi haurà molt moviment de vehicles de transport de viatgers i que caldrà fer parentesi en la reordenació de l'estada d'aquests autobusos a la ciutat.

Aquest carrer i el passeig Canalejas eren antigament els dos vials on aparcaven els autobusos de turistes fins que es va prohibir aquestes localitzacions i es va obligar els vehicles a aparcar a l'estació d'autobusos soterrada del parc Central o al pavelló de Fontajau. Per assegurar que els autobusos només encotxaran i desconcotxaran al carrer Berenguer Carnicer, s'hi mantindran els agents que controlen l'espai. D'aquesta manera, es vol garantir que els busos només estiguin a la zona de càrrega i descàrrega de passatgers el mínim temps necessari i que aparquin, mentre esperen, a l'aparcament del pavelló esportiu de Fontajau.

Des de fa uns mesos, l'Ajuntament ha prohibit la parada d'autobusos als llocs que fins ara eren els habituals a tocar del riu Onyar i el Barri Vell per, oferir aquest espai d'aparcament als veïns del casc antic i per esponjar l'arribada de turistes que, fins ara entraven pràcticament tots per dos ponts. La mesura no ha agradat a alguns sectors que han demanat canvis a les restriccions municipals.Bus urbà i AVE especials

Durant Temps de Flors, la línia 7 d'autobús urbà amplia l'horari habitual i circularà també els dissabtes i diumenges, de l'11 al 19 de maig de 2019. Els diumenges 12 i 19 de maig només circularà entre la plaça del Poeta Marquina i la plaça de Sant Domènec. Aquesta línia, que té el recorregut des de Torre Gironella fins a Can Gibert del Pla, té les principals parades per visitar els espais del Barri Vell a la plaça del Poeta Marquina, la plaça de Catalunya i la plaça de Sant Domènec (Universitat de Girona). El preu del bitllet senzill és de 1,40 euros. Es pot usar qualsevol targeta multiviatge. D'altra banda, Renfe farà trens especials AVE els caps de setmana.

Pressupost, patrocini i mecenatge

El pressupost de l'esdeveniment, és com en els darrers anys, d'uns 400.000 euros. No obstant, en aquesta edició s'ha produït un increment del 22,2% respecte de l'any anterior pel que fa a empreses interessades en patrocinar la nova edició, amb un resultat fnal de 111.617,01, segons dades del consistiri gironí. Aquest augment és atribuïble a l'increment de les aportacions de les empreses que ja hi participaven i a la incorporació de nous col·laboradors. D'altra banda, la campanya de micromecenatge que ja es va iniciar l'any passat per aconseguir el suport d'empreses i particulars a determinats projectes. Un total de 18 empreses col·laboraran directament en el finançament de diversos muntatges singulars, equivalent a un import total de 16.117,01 euros.