14 de juny de 2019
14.06.2019
Diari de Girona

Recuperació de la connectivitat del Ter a l'entorn de la resclosa de la Pilastra

L'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter actuaran per garantir el funcionament correcte de la séquia Monar

14.06.2019 | 00:31
La resclosa de la Pilastra.

L'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter han signat un conveni de col·laboració amb l'objectiu de recuperar la connectivitat del riu Ter a l'entorn de la resclosa de la Pilastra, ubicada a Montfullà. L'actuació es considera necessària i imprescindible per garantir un funcionament correcte i adequat de la séquia Monar.

En el marc de l'acord, l'Ajuntament farà una aportació econòmica destinada a finançar part de les actuacions previstes, una quantitat que completarà una subvenció que l'Agència Catalana de l'Aigua ha atorgat al Consorci per a l'execució dels treballs.

La resclosa de la Pilastra té un problema de sedimentació i rebliment que cal resoldre per garantir-ne la funcionalitat i, a més, suposa un obstacle important per al pas dels peixos riu avall. Per això, les actuacions que s'executaran preveuen realitzar un connector ictícola –una escala de peixos- que permeti el trànsit de les diferents espècies presents en aquest tram del riu Ter, facilitant-ne la propagació i la migració.

Per garantir la funcionalitat del dispositiu, es repararan les comportes de la séquia, fet que permetrà garantir els cabals necessaris per al pas de peixos en èpoques de cabals mínims i, al mateix temps, assegurarà una quantitat d'aigua suficient per al reg de les hortes de Santa Eugènia.

«Aquesta és una actuació de molta rellevància per a la séquia Monar: d'una banda, per garantir els usos tradicionals de reg amb la màxima qualitat possible per a la gent que té horts al llarg de la sèquia; i per l'altra, perquè ajudarà a garantir un òptim estat ecològic del tram entre la Pilastra i l'Onyar. La preservació de la qualitat ambiental dels nostres espais naturals és una prioritat, i amb aquesta obra fem un pas més important i que també ha de servir per donar exemple», subratlla l'alcaldessa, Marta Madrenas. Madrenas també destaca l'acord entre les diferents administracions per poder desenvolupar uns treballs on hi ha implicats tres ajuntaments de l'àrea urbana i el Consorci, i que portarà beneficis a la gestió de la séquia des del punt de vista ambiental i social.

L'execució de les actuacions de la proposta, que es troba inclosa dins l'espai de Xarxa Natura 2000 «Riberes del Baix Ter», la portarà a terme el Consorci del Ter. La zona on es fa l'actuació és l'illa de la Pilastra, un espai que gestiona el mateix Consorci del Ter gràcies a un conveni de custòdia.

La séquia Monar transcorre des de Montfullà fins al riu Onyar passant per les deveses i les hortes de Salt i Santa Eugènia i actualment està dirigida per una comissió gestora de la qual formen part els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook