Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han detingut a Sitges i Pinto (Madrid) dos membres d'un grup criminal itinerant especialitzat en fer encastaments a establiments comercials de marques de luxe. Els arrestats són dos homes, de 22 i 35 anys i nacionalitat espanyola, que haurien participat en tres robatoris a establiments comercials de Catalunya. Un d'ells també hauria col·laborat en onze robatoris a comerços i empreses de Madrid, Toledo i Albacete. Entre 2018 i 2019, la policia calcula que s'havien endut mercaderies valorades en més d'un milió d'euros. En alguns casos, havien accedit a les empreses encastant una retroexcavadora que havien sostret prèviament.

La investigació va començar l'1 d'octubre de 2018, quan els Mossos van tenir coneixement d'un robatori a una botiga d'electrodomèstics i electrònica de Girona. Durant la nit, un grup de mínim de 6 persones havia arribat amb dos vehicles sostrets, havia forçat la porta exterior de vidre amb un mall i havia tallat la persiana interior amb una serra radial. Així havien creat un forat per accedir a l'interior i sostreure material electrònic -telèfons mòbils, càmeres i rellotges- valorat en més de 125.000 euros.

Els investigadors van identificar una part dels autors de l'assalt i van constatar que, tot i que un d'ells tenia residència a Sitges, el gruix del grup s'havia desplaçat des de Madrid per cometre el robatori. Per aquest motiu, es va definir un equip conjunt d'investigació amb els serveis centrals de la policia espanyola de Madrid i Barcelona.

Amb la investigació, la policia ha conclòs que l'home resident a Sitges facilitava informació al grup criminal que estava establert a Madrid. Els agents van identificar dos membres d'aquest grup. Un d'ells, tenia un ampli historial d'antecedents relacionats delictes contra el patrimoni. El segon, a més d'estar implicat en el robatori, es dedicava a recopilar informació i a fer vigilància prèvia dels establiments comercials on el grup pretenia entrar a robar.

Els investigadors van comprovar que aquest últim individu es desplaçava al Passeig de Gràcia de Barcelona i estudiava la situació de certs comerços d'articles de luxe. L'home analitzava els aparadors i les mesures de seguretat, mentre feia fotos i vídeos dels establiments. Amb aquesta informació, el grup criminal es desplaçava de Madrid a Barcelona. Un cop feia l'acció, tornava a la capital espanyola amb el botí, que ràpidament introduïa al mercat de compravenda d'objectes robats.

En paral—lel, la investigació policial també va determinar que el grup hauria comès altres dos robatoris en botigues de marques exclusives del Passeig de Gràcia de Barcelona. Un va ser el 30 de novembre de 2018, quan els autors van encastar un vehicle de gamma alta contra l'aparador, van accedir a l'interior de l'establiment i van sostreure nombrosos articles -bosses, cinturons i roba- valorats en gairebé 400.000 euros.

La segona d'aquestes accions va ser el 21 de març de 2019. Novament, els autors van utilitzar un vehicle per forçar l'accés a l'establiment. Cinc persones vestides amb roba fosca i amb la cara tapada van entrar a la botiga mentre un sisè individu vigilava des de l'exterior. En aquesta ocasió, van robar bosses de mà per valor de 422.000 euros. Després, van abandonar a Sant Pere Molanta, al terme municipal d'Olèrdola, (Alt Penedès) els cotxes utilitzats en el robatori.

La mateixa investigació policial va concloure que alguns membres del grup criminal també estaven relacionats amb un seguit d'encastaments denunciats durant el febrer en diferents punts de l'estat espanyol. D'aquests, els van cridar l'atenció dos robatoris en una botiga de bicicletes d'alta gamma de Pozuelo de Alarcón (Madrid).

En el primer, van robar 17 bicicletes valorades en més de 142.000 euros. En el segon, només cinc dies després, es van portar set bicicletes que la policia espanyola va recuperar el mateix dia. A banda, la policia destaca altres dos encastaments comesos el mateix mes a les delegacions d'Albacete i Ávila d'una empresa distribuïdora de tabac. Aquest cop, els lladres van fer servir una màquina retroexcavadora sostreta per violentar els accessos.

Davant de tots els fets recopilats amb la investigació, els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola van establir un operatiu policial conjunt que va permetre detenir dels dos principals investigats, un a Sitges i l'altre a Pinto (Madrid), i realitzar les entrades i escorcolls als seus domicilis. Se'ls acusa de delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força, i robatori i furts d'ús de vehicles. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.