Els Mossos d'Esquadra de Sabadell han detingut a Girona una dona que estava implicada en un homicidi comès al seu país d'origen, Xile, l'any 2018. La dona residia a Catalunya amb una identitat falsa i estava reclamada per les autoritats xilenes. La investigació va arrencar en el marc d'una altra causa amb què els Mossos d'Esquadra investigaven un grup dedicat a robatoris a domicilis. Els agents van constatar que una component del grup era una dona que estava en recerca a Xile per un homicidi a Coquimbo. Quan la van detenir, la dona va mossegar-se els dits per evitar que li agafessin les empremtes dactilars.

Les gestions policials van comprovar que aquesta dona utilitzava una identitat falsa sota la qual havia estat ja detinguda per part dels mossos en territori català. Un cop fetes les comprovacions pertinents amb la Interpol de Xile a partir de les empremtes dactilars obtingudes anteriorment, van determinar que es tractava de la persona en cerca i captura.

Els agents van poder concretar que la dona s'ocultava en un domicili de Barcelona i van gestionar amb la Interpol de Xile l'emissió d'una Ordre Internacional de Detenció per poder arrestar-a i extradir-la al seu país d'origen. L'octubre de l'any 2018, però, la sospitosa va marxar de l'estat espanyol. Segons la informació de què disposava la policia, tot apuntava que el nou destí de la fugitiva era Itàlia, si bé no en tenien certesa.

El passat 9 de gener les autoritats xilenes van emetre finalment l'Ordre Internacional de Detenció per a l'extradició de la presumpta homicida, tot i que per als investigadors continuava en parador desconegut. A partir de la coordinació que els agents van tenir amb el Grup de Recerca de Fugitius (GRAF), van ubicar la dona a França.

Després de mesos de cerca infructuosa, finalment una patrulla de seguretat ciutadana de la comissaria de Girona va arrestar-la el 4 de juliol, juntament amb dos homes i una altra dona. Tots estaven acusats d'haver participat en dos furts comesos en establiments comercials de la ciutat.

En el moment de la detenció, les dues dones van presentar una documentació falsa. En veure que els mossos sabien quina era la seva autèntica identitat, van intentar mossegar-se els palpissos dels dits per a què quan se li agafessin les empremtes dactilars no corresponguessin amb la seva identitat real.

Presó per un assalt violent a un turista

Els fets que han motivat la detenció van passar el febrer del 2018. Pels volts de les 05 h, un turista que sortia d'un casino de la localitat de Coquimbo (Xile) va ser assaltat per un grup de persones que li van sostreure diners i efectes personals. El grup d'atacants va actuar amb molta violència i es va servir d'objectes contundents per colpejar la víctima, que va acabar morint.

Del cas se'n va fer càrrec la Brigada d'Homicidis de la policia de La Serena i van poder detenir tres dels implicats en l'atac, dos homes i una dona. Només quedava pendent la detenció de la quarta participant en l'agressió, la que ara han pogut detenir els Mossos d'Esquadra.

La detinguda va passar a disposició judicial el dia 5 de juliol i es va decretar presó provisional a disposició de l'Audiència Nacional.