Un estudi de monitoratge ambiental conclou que la qualitat de l'aire a la ciutat de Girona és "bona" i que l'índex de contaminació és "generalment baix". Els responsables de l'empresa que han fet els mesuraments han assenyalat, per fer més gràfica la interpretació de les dades, que l'índex de contaminació a Girona és un terç del de Barcelona.

Són els resultats d'una prova pilot que, des del 14 de febrer i fins al 16 de maig, ha mesurat de forma ininterrompuda la presència de contaminants com el diòxid de nitrogen, l'ozó, el monòxid de nitrogen, el monòxid de carboni o les partícules en suspensió a quatre punts de la ciutat.

L'informe tècnic indica que la qualitat de l'aire és bona fent una mitjana però en algunes hores del dia, especialment als matins i segurament pel trànsit, és "moderada". La prova pilot s'ha fet en el marc del Laboratori SmartCatalonia impulsat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona i l'empresa Bettair.

L'efecte del trànsit

Els resultats indiquen que la ciutat obté bones mesures de mitjana en l'Índex Comú de Qualitat de l'Aire (CAQI, per les seves sigles en anglès), només arribant a mesures moderades en casos concrets, com a les hores de màxima afluència de trànsit. Els resultat s'han obtingut després de tres mesos de mesures.

Els nodes han mesurat de forma ininterrompuda entre el 14 de febrer i 16 de maig els nivells de partícules contaminants de l'atmosfera. Concretament, el diòxid de nitrogen (NO2), l'ozó (O3), el monòxid de nitrogen (NO), el monòxid de carboni (CO), i les partícules en suspensió (PM2.5 i PM10). També ha recopilat dades de temperatura, humitat relativa, pressió atmosfèrica i soroll ambiental. Un cop realitzada la mesura, el sistema ha permès consultar les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

L'informe tècnic conclou que "en general, la qualitat de l'aire de la ciutat és bona, amb l'Índex Comú de Qualitat de l'Aire baix o molt baix si s'analitzen les mitjanes diàries". Tot i això, la qualitat és moderada durant algunes hores del dia, especialment els matins i probablement a causa del trànsit.

En el cas de les mitjanes mensuals els resultats a les quatre estacions han estat sempre per sota el valor 50 de l'Índex, fet que indica que la qualitat de l'aire és bona. Només en un cas, al Parc del Migdia el mes de febrer, aquest índex va ser superior, dins la franja de moderat. Segons la taula de l'Índex, no és fins a partir del valor 75 quan es considera que la qualitat de l'aire pot afectar a grups sensibles de població. Els responsables de l'empresa han assenyalat, per fer més gràfica la interpretació de les dades, que l'índex de contaminació a Girona és un terç del de Barcelona.

La prova pilot s'emmarca en el projecte Laboratori SmartCatalonia impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. El conseller Jordi Puigneró ha assenyalat que l'objectiu és facilitar que empreses catalanes puguin provar les seves innovacions tecnològiques i que, alhora, serveixin per impulsar les ciutats intel·ligents.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que per a la ciutat ha servit per tenir dades reals i específiques sobre la presència de contaminants i poder desenvolupar polítiques i mesures concretes per millorar la qualitat ambiental i, per tant, la salut dels gironins.