21 de agost de 2019
21.08.2019
Diari de Girona

Girona amplia el concurs d'accés al cos de la policia d'onze a tretze places

Les proves han acabat fa poc i s'ha aprofitat que dos agents es jubilaven per cobrir, ja d'immediat, les vacants I Dues noies han superat els exàmens

21.08.2019 | 00:11
Agents de la policia.

El procés per seleccionar onze persones perquè passin a formar part de la policia municipal de Girona s'ha ampliat a tretze candidats. Enmig de les proves es va comunicar als aspirants que s'eixamplaria la tria perquè s'aprofitaria el mateix concurs públic per cobrir dues noves vacants per la jubilació de dos agents.

Recentment ha acabat el concurs i després de la suma de puntuacions fruït de les proves (coneixements generals, esportives, un examen mèdic, un psicotècnic, entre d'altres) s'ha fet la valoració definitiva. Dels tretze escollits, només dues són dones, malgrat que des de fa uns anys l'Ajuntament i la policia fan crides a la participació de les dones per incrementar el pes femení a la plantilla. Actualment, dels aproximadament 140 agents, tant sols un 17% són dones.

Els tretze escollits prendran posessió al novembre. Però abans de començar a patrullar pels carrers, tots menys un hauran d'ingressar sis mesos a l'escola de policia de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès per fer la formació i per disposar de l'arma reglamentària. Un procés que succeeix en cada selecció de les policies locals catalanes.

El seleccionat que no haurà d'ingressar a l'escola ja havia superat la formació anteriorment i al novembre ja podrà integrar-se definitivament a la Policia Municipal. Per tant, els altres dotze s'incorporaran a la plantilla durant el segon trimestre de l'any vinent.

Inicialment, al concurs s'hi havien apuntat 436 persones però 184 no van portar tota la documentació ( (el DNI, el curriculum vitae, el carnet de conduir o, sobretot, una declaració jurada del permís d'armes, entre d'altres) i van quedar descartades. Per tant, a la primera prova (de coneixements generals i d'ordenances municipals) se'n va citar 252. Dels presents, només 47 eren dones.

En aquesta prova, 66 dels convocats no es van presentar i el concurs va arrencar amb 186 aspirants que després d'aquest dia ja van quedar reduïts fins als 64. Les proves físiques van servir per fer una nova criba: van quedar 45 aspirants, de les quals ja només quatre eren noies. Els aspirants van haver de demostrar que estan en bona forma van haver de superar diferents proves i s'han de superar totes o ja es queda eliminat. L'any passat per exemple, es va fer la course navette (una prova de córrer progressivament cada cop més ràpid), llançar una pilota pesant el màxim de lluny i fer un salt vertical el més alt possible.

L'Ajuntament preveu fer convocatòries anuals per ampliar la plantilla en una desena d'agents més cada any. En aquest mandat, l'àrea de seguretat recau directament en l'alcaldessa, Marta Madrenas. Tot plegat per desplegar un model policial a la ciutat on també hi ha de ser la comissaria de Santa Eugènia, ubicada al parc de Núria Terés, i que també inclourà un pla de videovigilància (amb càmeres a les entrades d'urbanitzacions i en espais on es consideri que hi ha sensació d'inseguretat.

La policia està dirigida per Joan Jou Matamala que fa poc ha guanyat la plaça d'intendent del cos en un concurs públic. Només dos agents s'havien presentat en el procés selectiu obert per ocupar aquest càrrec. L'altre aspirant era Francisco Javier López, que exerceix a la policia de Roda de Berà. Aquest, però, no ha superat el segon exercici de les proves, mentre que Jou ha passat les cinc fases i, per tant, cobrirà en propietat la nova plaça d'intendent de la Policia Municipal. Aquest és el càrrec màxim que té el cos.

Actualment, Jou ja era el cap de la policia però amb el càrrec d'inspector, després de la marxa en comissió de serveis del que era intendent, Josep Palouzié, per dirigir la policia de Palma. Aquest canvi es va produir el juny del 2016 i des de llavors Jou s'ha convertit en la cara visible del cos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit