L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha recollit 143 al·legacions de veïns i veïnes contra la llicència mediambiental atorgada a la fàbrica Hinojosa del municipi, que han estat registrades a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Segons van explicar ahir fonts del consistori, a partir d'ara ara l'administració autonòmica disposa «d'un termini de 90 dies per emetre una resolució i actuar» sobre l'activitat de la paperera.

La Plataforma ciutadana Prou, juntament amb tots els partits que tenen representació al ple de l'Ajuntament de Sarrià, va elaborar el document base per a les al·legacions. En el text es demana a la Generalitat que «denegui la renovació de l'autorització ambiental» a Hinojosa, «atesos els greus impactes que genera la indústria paperera» al municipi. Un dels principals problemes sobre els quals els veïns han presentat queixes són les males olors que desprèn la planta i que, segons han afirmat des de Prou en diverses ocasions, «afecten la salut de les persones». En aquest context, des de l'Ajuntament recorden que el document de les al·legacions inicial podia modificar-se, de manera que els veïns han pogut aportar altres motius de queixa. Això no obstant, fonts del consistori assenyalen que la majoria de veïns i veïnes de Sarrià que han presentat al·legacions coincideixen amb l'Ajuntament en el fet que allò realment necessari és «que la fàbrica deixi de fer soroll i pudors».

A finals de juliol, la Generalitat va anunciar que revisaria la llicència ambiental atorgada a la fàbrica paperera i des de l'Ajuntament es va oferir als veïns la possibilitat de personar-se en dit expedient. El termini per presentar les al·legacions a l'Ajuntament va es va obrir aquell mateix mes i finalitzava ahir, a les onze del matí. La primera tinent d'alcalde i alcaldessa en funcions, Encarna Jiménez, va explicar que, una vegada superada l'hora límit i com a últim recurs, «les persones que volguessin presentar el document havien d'adreçar-se personalment a l'oficina de registre de la Generalitat abans del seu tancament al públic».

En aquest sentit, des de l'Ajuntament van afegir que, a banda de les 143 al·legacions presentades fins ahir, encara falten per comptabilitzar aquelles que s'han enviat telemàticament i també les de les persones que van dirigir-se, entre les onze del matí i les tres de la tarda, a les oficines de la Generalitat.