La Fundació Els Joncs ha acomiadat el monitor detingut dilluns per abusos sexuals i ha anunciat que es personarà com a acusació particular en el cas. Des de l'ens, que gestiona el centre especial de treball de Sarrià de Ter (Gironès) on s'haurien produït els abusos, asseguren que quan van tenir coneixement dels fets van activar el protocol d'actuació per a aquests casos i que han obert una investigació interna. La fundació, a més, condemna els fets "mostrant una ferma i clara repulsa" i donant el "suport necessari" tant a les noies afectades com a les seves famílies, de qui demanen que se'n continuï preservant la intimitat. L'advocat de la fundació, Joan Benítez, ha explicat que les tres noies tenen entre 20 i 30 anys i que creuen no hi hauria més víctimes. El cas es va destapar aquest diumenge arran de la denúncia de les famílies. L'endemà, els Mossos d'Esquadra van anar al centre i van arrestar el monitor. L'home, que feia uns nou anys que hi treballava, va passar a disposició judicial dimecres i el jutge va ordenar el seu ingrés a presó.

La Fundació Els Joncs, que gestiona el centre especial de treball a Sarrià de Ter (Gironès), ha condemnat els fets aquest divendres i han anunciat que ja ha han acomiadat el monitor. L'entitat s'ha posicionat des del primer moment al costat de les famílies i, un cop dilluns van tenir coneixement de la investigació policial i posterior detenció, van decidir acomiadar-lo sense parlar amb ell. Així ho ha expressat l'advocat de la fundació, Joan Benítez.

Des de l'entitat, han subratllat que van tenir coneixement dels fets el mateix dilluns quan van saber de la investigació policial i que fins llavors no tenien cap mena de sospita. "Des del primer moment que la fundació ha estat al costat de les famílies i s'han pres mesures". El mateix dilluns es va reunir el patronat i es va activar el protocol intern amb l'obertura d'una investigació. Aquest divendres han fet una atenció als mitjans per oferir "màxima transparència" amb aquest tema i explicar que es personaran com a acusació particular en el cas.

El patró de la fundació, Jesús Candel, apuntava que tot fa pensar que els fets denunciats no es van reiterar en el temps. "Pensem que són bastant recents i que no hi ha cap més cas però l'obligació és mirar que realment no sigui així", ha destacat. Com a pare d'un usuari, ha assenyalat que el més important és estar al costat de les famílies i "fer el millor" per a les afectades. Les tres noies denunciants, que tenen entre 20 i 30 anys i una discapacitat, estan acudint al centre com fins ara i es preveu treballar-ho amb psicòlegs amb la màxima cura. "Hem de mirar sobretot que es faci de forma natural i adaptada a la seva situació; tenen un cos d'adult i una mentalitat d'una altra edat", ha afegit.

Pel que fa als protocols, des de la fundació han explicat que es revisaran per evitar que fets similars es puguin repetir malgrat ser conscients que són temes que es poden controlar "fins a un cert punt". I la prova és que fins ara no havien tingut cap mena de sospita del monitor investigat, un treballador d'uns 30 anys que portava al centre nou anys i de qui no hi havia hagut queixes ni indicis fins ara.

Les famílies ho descobreixen diumenge

Les alarmes van saltar el diumenge passat al matí. "Els pares d'una de les noies van veure que estava rara, li van poder treure i tot es va moure de seguida" ha detallat Candel. Seguidament ho van denunciar als Mossos d'Esquadre i les dues famílies de les altres noies també s'hi van afegir. L'endemà, els mossos es van personar a la seu del centre i van arrestar l'home.

El jutjat d'instrucció 1 de Girona en funcions de guàrdia va ordenar aquest dimecres la presó provisional comunicada i sense fiança per al monitor, acusat de tres delictes d'agressió sexual. L'home es va acollir al seu dret a no declarar davant la magistrada. Els mossos continuen investigant el cas.

Sobre el fet que les famílies no ho comuniquessin al centre abans de posar la denúncia, des de la fundació "no ho qüestionen" sinó tot el contrari. "Comprenem que decidissin ràpidament denunciar els fets davant dels Mossos d'Esquadra i que van actuar amb tota llibertat", ha afirmat l'advocat, tot subratllant que estan al costat de les famílies.

La Fundació, que l'any passat va celebrar el 40è aniversari, atén unes 150 persones amb discapacitat intel·lectual a través d'una quarantena de professionals i compta també amb l'escola d'educació especial Mare de Déu del Carme. Des del Centre Especial de Treball Els Jonc, creat el 1995, es busca la integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual. Tenen brigades de serveis de neteja (d'aparcaments de comunitats de veïns i particulars, de fàbriques o naus industrials), de manipulats (retractilats, encaixats, embossats o ensobrats), de copisteria i jardineria.