La façana de l'Ajuntament de Girona presenta un nou aspecte. La bandera espanyola que onejava a la part alta del consistori ha estat substituïda per una bandera negra, que significa la no rendició. Fonts municipals afirmen que ha estat "una acció anònima" i que es retornarà a la normalitat "entre avui i demà".

Ara, a l'edifici de la plaça del Vi es poden veure quatre banderes: la de la ciutat de Girona, la negra, la catalana i l'europea. Totes elles estan baixades, excepte la catalana i la negra.

Reacció de Ciutadans

L'aparició d'aquesta bandera ha provocat ja la reacció de Ciutadans. El seu portaveu a l'Ajuntament de Girona, Daniel Pamplona, ha considerat que "s'han creuat totes les línies vermelles" amb la substitució de la bandera espanyola a la façana consistorial per una bandera negra que significa "lluitar sense treva". Pamplona ha exigit "la immediata restitució" de totes les ensenyes oficials a la façana de l'Ajuntament i ha recordat que "s'està infringint la llei de banderes". Per al regidor de Cs, aquesta acció és una provocació absolutament inacceptable.

Paral·lelament, el regidor liberal ha sol·licitat al govern de Marta Madrenas que investigui qui ha penjat aquesta insígnia i se'l sancioni. "No ens serveix que digui que es tracta d'una acció anònima perquè no podem tenir gent sense identificar passejant impunement per tot l'Ajuntament" ha reblat. A més, el regidor ha anunciat que demanarà "la revisió d'absolutament totes les càmeres" per identificar l'autor d'aquesta acció "i després es prendran les mesures legals oportunes".

D'altra banda, continua penjada la pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" de punta a punta de la plaça. Aquesta se subjecta a un edifici del Bisbat i a uns pisos particulars. Va ser col·locada per iniciativa ciutadana la setmana passada després que la Junta Electoral obligués a l'Ajuntament a retirar la pancarta de "llibertat presos polítics" que estava penjada al balcó del consistori.Més casos

Aquesta no és la primera vegada que la bandera espanyola desapareix de la façana de l'Ajuntament de Girona. El cas més recent es remunta a l'11 de setembre del 2018, per la Diada Nacional de Catalunya quan la insígnia va desaparèixer. També va passar a la Diada de 2016; en aquella ocasió l'alcaldessa Marta Madrenas va assegurar que l'havien tret perquè "la majoria dels gironins no ens sentim en absolut representats per aquesta bandera i la Diada és el moment ideal per portar-la a netejar". Davant d'això, Ciutadans va exigir proves que realment l'estendard estatal es va dur a netejar. Madrenas va contestar que potser es va rentar a mà o en una rentadora i no en una bugaderia i per tant no hi havia tiquet.

L'octubre del 2017, després de la proclamació de la República al Parlament de Catalunya, la bandera espanyola també es va retirar tant de la façana de l'ajuntament de Girona com de la Delegació de la Generalitat. A l'edifici del govern català a Girona es va tornar a posar al cap d'uns minuts. A l'ajuntament va tardar uns dies. Segons va explicar aleshores Madrenas, la retirada no va ser un ordre del govern municipal i va arribar a denunciar el robatori de la bandera.