Mai una dona havia accedit al deganat dels arquitectes catalans en tota la seva història. Des del juny passat, la gironina Assumpció Puig (Girona, 1954) ostenta aquest càrrec que combina amb la seva activitat al seu despatx professional. Puig serà l'encarregada d'obrir oficialment les Fires de Sant Narcís amb el pregó que pr0nunciarà, avui, a les 8 del vespre des del balcó de l'ajuntament al costat de l'alcaldessa, Marta Madrenas, que és qui, fa uns dies, li va fer l'encàrrec mitjançant una trucada telefònica.

Puig assegura que li va fer una especial il·lusió perque no sempre cada dia es pot ser «pregonera de la teva ciutat» i afirma que l'alcaldessa li va dir que havia pensat en ella perquè «vol potenciar la figura de la dona i l'accés femení a les carreres tecnolòiques». L'arquitecta gironina ha estat treballant a les darreres setmanes en la confecció d'un pregó que tindrà un vessant més personal sobre els seus records de Fires. I quins són aquests records? Doncs bàsicament els de la seva joventut quan començava a anar amb una colla de noies «que ens arreglàvem per sortir i trobàvem una altra colla de nois als autoxocs...», diu somrient.

Arcadi Pla va ser el seu mentor

Puig es va llicenciar com a arquitecta a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) el 1979. Després d'haver treballat amb Arcadi Pla Masmiquel funda el seu propi despatx el 1983, on ha desenvolupat una pràctica professional diversa, tant per a les administracions com per al sector privat, realitzant projectes d'equipaments escolars, esportius, penitenciaris i culturals, així com espais públics i edificis d'habitatges, tant d'obra nova com de rehabilitació.

Actualment, a més de degana, és membre del Consell Municipal de Benestar Social i del Consell Consultiu d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, vocal del Patronat del Barcelona Centre de Disseny, consellera del Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, membre del patronat de la Fundació Docomomo Ibérico, membre del Consell d'Administració de la Fundació Mies van der Rohe, membre de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya i del Consell per a la Promoció de l'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques de la Generalitat, entre d'altres.