El Col·legi d'Agents Comercials de Girona i Comarques ha celebrat avui el Dia de l'Agent Comercial, una trobada anual que històricament es duu a terme en el marc de la Fira de Mostres de Girona, i que vol posar l'accent en la importància de la figura de l'agent comercial i de l'autònom en l'activitat econòmica.

Josep Burgas, president de la col·legiació gironina del col·lectiu, ha reclamat canvis en la fiscalitat de l'autònom i penalització a la morositat, així com més visibilitat i reconeixement a aquesta figura. Per a Burgas, membre també de la junta directiva de la sectorial Autònoms PIMEC, ser autònom és una sortida laboral "molt digna per a tot aquell que té el talent i valentia per fer-ho" però ha assegurat que el sector travessa per una "difícil situació", malgrat ser un actiu de més de mig milió de persones a Catalunya.El 99% dels agents comercials són autònoms

El 99% dels agents comercials són autònoms. El representant del col·lectiu a Girona ha posat damunt la taula alguns dels motius que frenen als emprenedors amb "talent i formació" a convertir-se en empresaris autònoms. D'una banda ha destacat l'"alta" Morositat, que ens molts casos arriba a 170 dies. "Això vol dir no poder fer front als pagaments. I en conseqüència, empresaris que ho estan fent bé, no se'n puguin sortir", ha afirmat.

D'altra banda, ha mencionat l'accés difícil al finançament, la complexitat i rigidesa administrativa i la pressió fiscal com algunes de les raons que posen fre al creixement del sector. Burgas manté que s'hauria de posar fil a l'agulla i "sense dilació" a la implantació d'un règim sancionador a la morositat i cotitzar segons ingressos. El president també ha parlat d'impulsar "de debò" la segona oportunitat i un canvi en el concepte de "fracàs". "Mentre que als països anglosaxons, el 80% d'emprenedors que no se'n surten a la primera, ho tornen a intentar. Aquí, les dades diuen que no arriben al 20%", ha explicat.

Més dones

La conferència "Neurocomunicació directa a l'emoció. Alt rendiment comercial", a càrrec de Carles Insa i Josep Maria Carreira consultors de l'empresa Crezencia,ha obert avui el Dia de l'Agent Comercial al saló de l'emprenedoria de la fira de mostres. Tot seguit, els representants de la col·legiació catalana, institucions gironines i col·legiats s'han concentrat a la porta del Palau Firal per hissar la bandera de la corporació, acte central de la diada.

Després d'un recorregut guiat per la fira, l'espai de la Llotja ha acollit l'acte parlamentari. Hi han intervingut el president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, i el president del col·legi de Girona, Josep Burgas, i la regidora d'Educació, Esports i Seguretat en el treball, Eva Palau.

Durant la seva intervenció, Josep Burgas també ha destacat l'activitat del col·legi en la fira de mostres. Entre d'altres accions, el president ha posat de relleu la setena edició del Networking Professional d'Ocupació, que es durà a terme demà dijous, amb la voluntat de facilitar a les empreses acords de representació de serveis i productes amb els agents comercials que busquen ampliar la seva cartera de representacions per fer créixer el negoci. "També pensem que és una bona oportunitat per a joves emprenedors que veuen en el món de la venda el seu futur professional", ha dit Burgas.

Com a novetat, el president dels agents comercials ha anunciat la campanya dirigida a fomentar la presència de dones en la corporació. Actualment i segons el registre de col·legiats de tot l'Estat espanyol, només l'11% de les persones col·legiades són dones. Des del Consell General de Col·legis d'Agents Comercials s'ha impulsat un Pla, al qual Girona s'hi ha adherit, que facilitarà a les dones convertir-se en agents comercials col·legiades amb nombrosos avantatges, incentius i facilitats per accedir a la professió amb totes les garanties, serveis i descomptes. La campanya es desplegarà l'any 2020.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha recordat el lligam històric de l'entitat amb els agents comercials gironins, i ha incidit en la internacionalització com a via de creixement empresarial. En aquest sentit, el president de la Cambra ha posat de relleu els bons resultats de les exportacions gironines, que han crescut un 6% l'any 2019, segons Fàbrega. La regidora d'Educació, Esports i Seguretat en el treball, Eva Palau, ha clos l'acte institucional.

Palau ha posat en valor la tasca del col·legi professional i ha parlat del col·lectiu dels agents comercials i autònoms com a exemple de "valor i innovació". També s'ha referit als professionals de la venda com un dels col·lectius més demanats pel mercat laboral i ha comunicat que el 10% de les ofertes de treball del Servei Municipal d'Ocupació tenen a veure amb aquest sector.