30 de octubre de 2019
30.10.2019
Diari de Girona
FIRES DE GIRONA

El bisbe de Girona demana l'«alliberament» dels líders independentistes condemnats

Francesc Pardo parla sobre la sentència del procés en la seva homilia de Sant Narcís

29.10.2019 | 23:34
El bisbe de Girona demana l'«alliberament» dels líders independentistes condemnats

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va demanar ahir l'«alliberament» dels «dirigents polítics i líders socials condemnats» en la seva homilia de Sant Narcís. Així d'alt i clar va dirigir-se als feligresos que van omplir de gom a gom la basílica de Sant Fèlix, on va tenir lloc la missa anual en honor al patró de la ciutat. Pardo també va fer una crida a no utilitzar la «violència» per «cercar la solució dels problemes».

«Alliberament» va ser la paraula més repetida pel bisbe durant el seu parlament; fins a vint vegades va dir aquest mot i així va iniciar la seva homilia. «Ser alliberat és l'experiència fonamental de l'amor de Déu», va afirmar Pardo.

El bisbe va confessar que ha pregat per Girona i pel país davant d'aquests «moments difícils». També va destacar la tasca complicada de l'Ajuntament d'organitzar les Fires de Sant Narcís davant d'aquest escenari i va celebrar que la festa s'hagi pogut dur a terme, encara que s'hagin suspès alguns actes.

Durant el parlament, va constatar que «estem sotmesos a diversos mals» i va ressaltar la necessitat de fugir d'aquests. «De quins mals avui ens cal ser alliberats?», es va preguntar Pardo. Va detallar que cal alliberar-se «de pensar només en els béns materials», «de menystenir els qui pensen diferent», de «no respectar els drets humans i de cercar la solució dels problemes per mitjà de la violència».

Posteriorment, va afirmar que «com a cristians també podem demanar que l'alliberament s'ofereixi als dirigents polítics i líders socials condemnats amb penes de presó i d'inhabilitació» a través de la misericòrdia. «Ara la misericòrdia té noms: mesures de llibertat, capacitat de perdó, necessitat de diàleg, afermar la convivència», va afegir, matisant que aquesta «no va contra la justícia, sinó que la perfecciona, la humanitza, i és la màxima expressió de la saviesa».

Les mosques alliberadores

El bisbe va posar de referent sant Narcís i les seves mosques alliberadores, que van salvar la ciutat de Girona de les tropes franceses, tal com diu la llegenda. «El cartell de Fires d'enguany ho mostra molt bé: Sant Narcís avui dirigint la mosca alliberadora», va afirmar Pardo.

Ja cap al final, el bisbe va suavitzar el discurs afirmant que «no sofrim una persecució declarada i violenta, gràcies a Déu» però sí que sovint «ens podem sentir ofesos per expressions, espectacles, exposicions, calúmnies i altres fets». Davant d'això va convidar a «defensar la llibertat d'expressió» amb «respecte», ja que a vegades «el que s'ofereix no són opinions, sinó insults, mofes i acudits sectaris», va matisar.

Finalment, el bisbe també va convidar els feligresos a deixar enrere l'individualisme i a centrar-se en «el bé comú». «Tenim la temptació de l'individualisme, de reclamar els propis drets, però una ciutat no s'edifica, ni es manté, sense que els qui governen i els ciutadans compleixin amb els seus deures», va afirmar.

Entre les personalitats que van assistir a la cerimònia hi havia el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el delegat del govern de la Generalitat, Pere Vila; el subdelegat del Govern, Albert Bramon; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada pel seu equip de govern. També hi havia la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, i la resta de regidors socialistes de l'Ajuntament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook