Els estornells han tornat a ocupar els arbres de la plaça Poeta Marquina de Girona. Motiu pel qual l'Ajuntament ha engegat una nova campanya per dur a terme censos de les poblacions d'aus urbanes i així poder aplicar mesures per rebatre aquesta situació. Així, s'ha aconseguit que dels 9.000 ocells que dormien en els arbres d'aquesta plaça ara només n'hi hagi 4.000.

El sistema utilitzat en aquest punt ha estat la col·locació d'altaveus que reprodueixen els crits d'un falcó. La setmana del 12 d'octubre es van instal·lar aquests aparells que només sonen un parell d'hores al capvespre, a l'hora que baixen els estornells. També s'han col·locat aparells que emeten rajos vermells. L'empresa encarregada de la gestió, Sorelló, passa regularment per aquest espai per comprovar que no es desprogrami el sistema i salti el «xivarri» a hores inconvenients.

Segons explica el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament, Martí Terés, gràcies a aquests mecanismes s'ha aconseguit foragitar la població d'estornells de Poeta Marquina, passant així de 9.000 a 4.000 aus que s'hi apleguen als vespres. Ara, però, podrien haver-se desplaçat en un altre punt.

Els dormidors identificats a la ciutat que estan actius actualment són la plaça Poeta Marquina (4.470 estornells), el carrer Progrés (1.715) i la zona de Can Ninetes (1.170). Els especialistes, a més, han observat que altres ubicacions on històricament s'hi havia localitzat estornells, de moment no estan ocupats.

Una queixa històrica

El principal mal de cap que genera aquesta qüestió als veïns són els excrements d'aquests ocells que embruten les papereres, els contenidors, els bancs i el mobiliari del parc infantil. També hi ha crítiques pels sorolls estridents dels altaveus. El regidor, però, afirma que aquests aparells són necessaris per tenir neta la plaça.

Tot i que històricament hi havia hagut moltes crítiques envers aquest problema, ara no n'hi ha tantes. El secretari de l'Associació de Veïns de l'Eixample, Joan Jorba, explica que no els ha «arribat cap queixa sobre aquest problema», però afegeix que és evident que el soroll dels altaveus et fa «tornar mig boig». «Ara la plaça està més neta», conclou. D'altra banda, per les xarxes socials alguns usuaris s'han queixat sobre la brutícia i també sobre els altaveus.

Fa anys que els veïns de l'Eixample conviuen amb l'alta presència d'estornells. Històricament s'han utilitzat multitud de mètodes amb l'objectiu d'espantar els ocells i evitar que el mobiliari urbà quedi ple de defecacions de les aus. S'han fet servir aparells a l'estil de trets, s'han emès rajos vermells, s'han utilitzat falcons, s'hi ha polvoritzat eucaliptus i s'han podat els arbres de la plaça per tal d'evitar que s'hi quedessin els estornells. La brutícia que generen els ocells a la plaça Poeta Marquina fins i tot ha estat motiu d'alguna recollida de firmes dels comerciants i veïns de la zona que temien per la salubritat dels espais i lamentaven les pudors.