Conflicte entre l'Ateneu Salvadora Catà i el banc propietari del local on està ubicat, a la plaça Josep Pla de Girona. L'assemblea de l'Ateneu ha posat de manifest en un comunicat que els propietaris del local els vol desnonar i que ha pres la decisió de «manera unilateral» i «sense negociar-hi». Des de la propietat, la societat Building Center, una filial de Caixabank, s'assegura que el lloguer gratuït pactat va finalitzar el maig passat i que des de fa temps s'havia estat recordant a l'Ateneu que havien de buscar una «alternativa».

El local va iniciar les seves activitats l'1 de maig de l'any 2015 després d'una acció per entrar a l'immoble, amb l'objectiu d'esdevenir un «punt referencial dels moviments socials de Girona». Aquests darrers quatre anys s'ha convertit, diuen en el comunicat, «en un espai imprescindible per la ciutat». S'hi han fet activitats de tota mena, molts cops lligats a eseveniments de la ciutat, com ara durant les Fires o en dates assenalades com el 8 de març o el primer de maig. Hi ha hagut xerrades, tallers, àpats i concerts, entre d'altres. La presència d'aquest Ateneu ha generat diferents visions entre els veïns de la plaça, des del rebuig al suport total passant per la indiferència.

Actualment, s'ha iniciat un procés de desnonament al Jutjat de primera instancia número 1 de Girona. Segons el comunicat de l'Ateneu, la decisió no s'havia comunicat i indiquen que hi havia «la promesa» per part de l'entitat immobiliària, «d'oferir acords d'arrendament social o inclòs una opció a compra un cop finalitzat el termini del contracte de cessió d'ús acordat». En aquest sentit, reclamen que es retiri la demanda judicial i es negociï una sortida.

També demanen que els col·lectius, entitats i veïns de Girona els donin suport i han engegat una campanya públic contra la decisió de l'ens de CaixaBank. Una visió ben diferent exposen des de Building Center. Fonts d'aquesta societat han explicat a Diari de Girona que van cedir el local a l'associació «de manera gratuïta durant dos anys» i que «passats aquests dos anys, es vol recuperar l'immoble».

Afirmen també que «s'ha avisat en reiterades ocasions a l'associació d'aquesta decisió perquè tinguessin temps de trobar una alternativa». Finalment, indiquen que el contracte va acabar l'1 de maig» i que «ara» han iniciat «el proceiment judicial per recuperar l'immoble».