L'àrea urbana de Girona va registrar ahir la temperatura A les Deveses de Salt es va arribar a 5,5 graus negatius i a les hortes de Santa Eugènia de Girona, -3,6 graus. A més, ahir també es va produir la primera glaçada de la tardor a les zones urbanes de Girona, Salt i Sarrià de Ter i la desena a les Deveses de Salt; així ho explica el meteoròleg Gerard Taulé.

La temperatura mínima va baixar a -3,6º al cantó de l'autopista AP-7 a Sarrià de Ter, a -0,8º al centre de Sarrià de Ter, a -0,2º al centre de Salt, a 0º a la plaça de la Independència de Girona, a -1,1º al carrer Bonastruc i a -0,4º al parc del Migdia.

«La mínima registrada ahir no és rècord per a un mes de novembre a Girona i als afores», explica Taulé, que concreta que la sèrie meteorològica de Girona va iniciar-se l'any 1884, amb diferents observatoris que han anat canviat de localització geogràfica. Així, el dia 15 de novembre de 2007 la temperatura mínima al centre de Salt va ser de -5º i a les Deveses de Salt, de -10º. En canvi, a la Vall de Sant Daniel de Girona es va enregistrar una mínima de -8,5º, la mínima més baixa oficial en un mes de novembre al municipi de Girona.

«Cal remarcar, però, que la vall de Sant Daniel té un microclima més fred que el centre de Girona, no només perquè la ciutat té una illa de calor urbana, amb mínimes més altes respectes als afores, sinó perquè la seva situació topogràfica en forma de cubeta afavoreix el refredament d'aire a les nits per efecte de la inversió tèrmica», explica el meteoròleg Gerard Taulé.

Una altra mínima destacable d'un observatori oficial proper al centre de Girona correspon al 30 de novembre de 1978, amb -8º al col·legi Bell-lloc del Pla. El dia 22 de novembre de 1999 la temperatura mínima va ser de -7º a l'observatori de Girona-Institut Narcís Xifra. «Aquest indret no és gaire fred, probablement aquest dia la temperatura mínima a Sant Daniel va ser més baixa que els -8,5º del dia 15 de novembre de 2007, però l'observatori de Girona-Sant Daniel no va iniciar la seva sèrie fins al juny de 2003», explica Taulé.