Avançar en la construcció del nou hospital Trueta, però sobretot en la definició d'on s'ha d'ubicar. La​ comissió de Salut del Parlament ha aprovat una proposta de resolució de Catalunya En Comú Podem que insta el Govern a incloure als pressupostos de 2020 una partida per iniciar el projecte de construcció del centre sanitari als terrenys de Domeny que proposa l'Ajuntament de Girona.

La iniciativa es va aprovar ahir amb els vots favorables del PP, la CUP i JxCat, tot i que ERC -que gestiona el Departament de Salut- hi va votar en contra. El PSC i Cs, en canvi, es van abstenir. Des d'Esquerra, que hi havia presentat esmenes, van criticar l'aposta per una ubicació concreta tenint en compte que «a hores d'ara encara no s'ha donat cap criteri tècnic a favor de cap de les opcions». Per això, abans de la votació la diputada Gemma Espigares va emplaçar els parlamentaris a esperar.

La diputada dels comuns Marta Ribas va defensar ahir la iniciativa recordant que «el debat fa anys que està sobre la taula però que, a hores d'ara, encara no s'hi ha donat cap solució». En aquest sentit, va argumentar que Domeny, al seu entendre, «garantiria una major accessibilitat a l'equipament i que, a més, allunyaria els temors d'una possible fusió amb l'hospital Santa Caterina de Salt», els altres terrenys proposats per fer-hi el projecte.

Ribas va reivindicar aquesta opció com «el model» de la seva formació per a l'hospital de referència a les comarques gironines. En aquest sentit, va negar que hi tinguin cap interès partidista i, per contra, va afirmar que l'allargament del debat i «la poca transparència» és, precisament, el que «fa desconfiar sobre quines voluntats hi ha».

El grup del PSC es va abstenir per reivindicar que, «en lloc d'utilitzar el Trueta en sentit partidista, el que cal és construir-lo i convertir-lo en una realitat». Ahir, el parlamentari socialista Rafel Bruguera va reiterar que «la Comissió de Salut del Parlament es va convertir en una picabaralla entre JxCat i ERC, perquè cada grup volia defensar un alcalde o un altre». Segons els socialistes, el debat a la Comissió hauria d'haver estat per «reclamar d'una manera clara que hi hagi pressupostos concrets, un projecte i plans funcionals tangibles al govern de la Generalitat».

Bruguera també va lamentar que el nou Trueta «sigui un projecte encallat durant massa anys i que en aquesta situació, a més a més, hi ha qui el vulgui utilitzar per crear notícies falses. L'única notícia real sobre el nou hospital serà quan el govern de la Generalitat es pronunciï d'una vegada amb una partida pressupostària real i un projecte concret».

La proposta aprovada ahir al Parlament també reclama que, mentre no es construeixi el nou centre, es facin les inversions que calgui a les instal·lacions per garantir que segueixi sent operatiu.

Resolució aprovada de Cs

D'altra banda, la comissió també va aprovar per unanimitat una proposta de Cs en la línia de demanar al Govern que «s'enllesteixi» el Pla funcional per al projecte del centre hospitalari i d'acord amb el document, elaborar l'avantprojecte constructiu. També van reclamar que es «decideixi la ubicació definitiva» del nou hospital i que s'incloguin les partides convenients destinades a l'adquisició de terrenys per a la construcció del nou hospital «en el cas que sigui necessari».

D'altra banda, el sindicat Comissions Obreres (CCOO i va insistir que els terrenys de Domeny serien el lloc idoni per «mantenir la qualitat assistencial de tota la regió sanitària». La Federació de Sanitat està en contra de la unificació del nou Trueta amb l'hospital Santa Caterina de Salt perquè, entre altres coses, «suposaria només una única porta d'urgències, i es perdria accessibilitat i equitat del sistema sanitari, a banda que està al costat de la sortida sud de l'autopista AP-7, amb cues quilomètriques diàriament». La Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya va assistir ahir a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya en defensa del nou Hospital Doctor Josep Trueta a Girona i va donar suport a la proposta d'En Comú Podem. Consideren que «Girona ha de continuar tenint un hospital 100% públic que serveixi de centre de referència territorial».