El nou model policial de Girona busca integrar la ciutadania i aposta per la proximitat.

El nou intendent de la Policia Municipal de Girona i actual cap, Joan Jou Matamala que avui ha pres possessió del càrrec.

En la presentació d'aquesta reorganització del cos, ha destacat que les jubilacions avançades que ha de patir el cos en dos anys s'han de veure com a una oportunitat per "rejovenir-se" i implementar el nou sistema "de proximitat integral".

El cos de seguretat haurà patit unes 25 baixes perquè els efectius s'han acollit a la jubilació avançada. Però ara mateix, té 16 policies a l'Escola de Policia que el juny ja s'uniran a les files gironines. Llavors, la plantilla passarà de 132 a 148.

El nou sistema estarà en ple funcionament el juny de l'any vinent.

Amb aquest nombre d'agents s'implementarà amb molta més mesura el nou model policial. Que ja funciona als barris de Sant Narcís i Santa Eugènia. Segons l'alcaldessa, està donant uns "resultats positius". En breu totes les associacions de veïns el coneixeran i ja es posarà en marxa, però quan s'incorporin els nous policies a l'estiu, serà de forma plena.

El sistema passa, com ja va avançar Diari de Girona per dividir la ciutat en deu sectors. En cada zona, la Policia hi tindrà uns agents fixos que seran de referència. No es tracta d'un model típic de policia de barri, ha destacat el nou intendent, ja que les seves demandes "seran prioritàries".

Això comportarà la creació d'una "macrossecció de proximitat" i que totes les antigues seccions de la policia -Unitat canina, motoristes, investigació, entre altres- girin al voltant d'aquesta. Per tant, "els requeriments dels agents de proximitat seran prioritaris". L'objectiu final és que tots els policies treballin per la proximitat.

Les associacions de veïns tindran contacte permanent amb els agents de cada sector. Això suposarà un "empodarament de les associacions de veïns i de la gent com a gestor de seguretat". El contacte amb les AV ja s'havia iniciat anteriorment amb grups de Whatsapp on es tenia contacte amb regidors i la policia però ara, "volem que un veí quan vegi la policia, el vegi com una solució. És a dir, que els agents dels sectors es convertiran en aquells que tindran la "capacitat de resoldre els problemes del ciutadà i demanar els recursos de la policia".

Per aconseguir aquesta sinergia, serà necessària, ha ressaltat l'intendent una "molt bona coordinació".

La divisió en 10 sectors de la ciutat de Girona s'ha realitzat en funció dels requeriments que rep la policia i les necessitats i per tant, no responen als 30 barris.

La majoria de serveis que atén la Policia Municipal a Girona són per temes relacionats amb incompliment d'ordenances i seguretat del trànsit. En tot l'any passat van atendre 57.000 trucades, suggeriments i WhatsApp relacionats amb aquest tipus de demandes.

El nou intendent ha ressaltat que només el 14% dels requeriments versen sobre la seguretat ciutadana i per tant, el nou model s'encara cap a les demandes dels ciutadans.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha felicitat el nou intendent i cap de la Policia Municipal. Ha assegurat que el model de Joan Jou, que va defensar davant del tribunal que li ha permès accedir a la nova categoria, és el que també vol l'equip de govern.

Ha afegit que ambdós tenen clar l'aposta per la policia de proximitat que ha de "combatre les principals preocupacions dels veïns". També ha recordat que "la Policia Municipal és un dels serveis més valorats per la ciutadania" però que amb aquest nou impuls, busquen que encara ho sigui més.

Finalment, ha afegit que el nou model policial pot convertir-se en un model de referència per a policies catalanes, ja que ho han manifestat persones del sector.

Dos intendents, compatibles

La Policia Municipal de Girona aviat amb dos intendents al cos. L'alcaldessa de Girona ha confirmat la incorporació de l'antic cap, Josep Palouzié.

Ha explicat que l'excap tornarà pròximament però que l'intendent Joan Jou serà el cap, ja que així és "potestat del govern" decidir qui ocupa el màxim càrrec.

També ha ressaltat "té una experiència i una solvència extraordinàries i ja us asseguro que quan s'incorpori trobarem fórmules i podrem gaudir de la seva experiència i solvència" . Tot i que no ha avançat quin càrrec ocuparà en el seu retorn, ha assegurat que "no volem ni prescindirem de la solvència i professionalitat" de l'excap de la policia, que va marxar fa tres anys de Girona per ocupar-se de la Policia de Palma de Mallorca.